Šajgala odsúdili za vydieranie Kubašiaka, vraždu mu nedokázali

Banskobystrický okresný súd vymeral trest šesť a pol roka väzenia podnikateľovi Igorovi Šajgalovi za vydieranie jeho bývalého obchodného partnera Jána Kubašiaka. Obžaloby z objednania Kubašiakovej vraždy ho však zbavil.

26.11.2009 12:23
Šajgal Foto:
Igor Šajgal v pojednávacej miestnosti banskobystrického okresného súdu.
debata

Šajgal musí podľa rozhodnutia súdu zaplatiť aj peňažný trest 33 000 eur (994 158 Sk). Rozsudok nie je právoplatný, Šajgal i prokurátor sa odvolali.

Prokurátor žiadal pre Šajgala trest 25 rokov väzenia, podľa súdu sa však nepodarilo preukázať, že si podnikateľ smrť svojho spoločníka objednal. „Dôkazy vyvolávajú silné podozrenie, ale istota nie je,“ odôvodnil rozsudok predseda senátu. Naopak, podarilo sa dokázať, že sa Šajgal vyhrážal Kubašiakovi a jeho žene za to, že záložnými zmluvami zablokovali majetok spoločných firiem. Pokiaľ by došlo k odblokovaniu majetku a jeho prevodu, vznikla by škoda 14,2 milióna korún (471 354 eur)," spresnil sudca.

Vražda Kubašiaka v Polomke z novembra 2006 vyvolala pozornosť najmä pre mafiánsky spôsob, akým bola spáchaná. Podnikateľa v jeho dome usmrtili kľačiaceho a zviazaného strelou do zátylku. Za tento čin už iné súdy poslali do väzenia trojicu bývalých policajtov.

debata chyba