SDKÚ: Chrípka dorazila, ale vakcín niet. Črtá sa tu kauza ako s emisiami

Prasacia chrípka je už aj na Slovensku, ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva katastrofálne podcenili situáciu. Vyhlásil to na tlačovej besede predseda výboru pre zdravotníctvo a poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný (SDKÚ). Zdôraznil, že nechce šíriť paniku, ale už sme tu mali mať potrebné množstvo vakcíny. "Chrípka tu už je a oni sa len vyhovárajú, prečo ešte nemáme vakcínu," povedal Novotný.

30.11.2009 11:27
Viliam Novotný Foto:
Poslanec parlamentu Viliam Novotný (SDKÚ), ktorý pochádza z Košíc, hovorí, že ide o jasnú provokáciu.
debata

Doložil, že ide o politickú zodpovednosť a odmietol špekulovať, či možno hovoriť aj o trestnoprávnej zodpovednosti za všeobecné ohrozenie. Za predčasné označil aj úvahy, či budú žiadať odvolanie ministra zdravotníctva, hoci je na ministerstve viacero káuz „a pomaly sa mu to zbiera, no nechcem predbiehať vývoj,“ povedal Novotný. Odvolávanie ministra označil za politický akt prejavu nespokojnosti s prácou ministra.

„V októbri minister zdravotníctva a hlavný hygienik uistili verejnosť, že všetko je pod kontrolou, aby nepodliehala panike. Na Slovensku však dosiaľ nie je ani jedna vakcína proti pandemickej chrípke. Nekúpili sme ich vtedy, keď sa malo, a to pred jesenným očkovacím obdobím. Ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva a fond štátnych hmotných rezerv nesú plnú zodpovednosť, že Slovensko ani k prvému decembru nie je pripravené, pretože oni sú zodpovední za zdravotnú starostlivosť,“ povedal Novotný.

Od leta minulého roka vieme o pandemickej chrípke a od jesene o tom, že môže zasiahnuť aj Slovensko. No ministerstvo zdravotníctva nekonalo a krajinu nepripravilo zodpovedne na možné ohrozenie pandemickou chrípkou. „Takáto nepripravenosť je neodpustiteľná. Doteraz som ešte také niečo v zdravotníctve nezažil,“ povedal Novotný. „Jediné čo mi z toho vychádza, meškanie spôsobilo, že sa hľadala tá správna dodávateľská firma. Mám podozrenie, že Slovensko kúpilo vakcínu najdrahšie zo všetkých susedných krajín a ministerstvo zdravotníctva má na krku pravdepodobne podobnú kauzu ako emisie – Interblue.“

Podľa jeho informácie na Slovensku dosiaľ na pandemickú chrípku typu A(H1N1) ochorelo už vyše 400 ľudí. Zmluva na zakúpenie vakcín v hodnote približne 7 až 8 miliónov eur je utajená. Novotný uviedol, že prvé vakcíny by mali prísť koncom decembra, iba skúšobná várka, dodávky sa majú uskutočniť v januári a februári, čo je už relatívne neskoro. Podľa neho je otázne, či bude mať ešte očkovanie zmysel. Podľa jeho názoru skôr treba počkať na vakcíny, ktoré budeme mať na Slovensku, ako ich ísť kupovať do Maďarska.

debata chyba