Fico pre pozemky pod Tatrami vymení 'všetko'. Ministra ale nie

"Zákon porušený nebol, ľudia na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) však hrubo zlyhali," povedal premiér Robert Fico na margo kauzy pridelenia pozemkov pod Vysokými Tatrami.

01.12.2009 15:45 , aktualizované: 18:30
Veľká Lomnica Foto:
Pozemky v obciach pod Vysokými Tatrami sa v posledných rokoch stali jednými z najlukratívnejších na Slovensku. Platí to aj o Veľkej Lomnici, kde dokonca vybudovali najväčší golfový areál v krajine Black Stork (na fotografii je zachytená jeho výstavba v júli 2006).
debata

Fico sa rozhodol vyvodiť priamu zodpovednosť a podá návrh na odvolanie riaditeľa fondu Miroslava Mihalíka. „V pozemkovom fonde meníme všetko, čo sa tam dá vymeniť. Ja už neviem, ako v týchto veciach inak postupovať,“ doplnil Fico. V stredu by sa tak vláda mala zaoberať aj odvolaním námestníka Adriána Šandorčína i ďalších ľudí z vedenia SPF.

Kauza vznikla po tom, ako denník SME kritizovali fond za to, že vybraným reštituentom pridelil lukratívne pozemky pod Vysokými Tatrami a tie následne odkúpila firma údajne blízka koaličnému HZDS.

Ministra pôdohospodárstva Vladimíra Chovana (nominant HZDS) Fico odvolať nemieni. Pre podobnú transakciu v podtatranskom regióne pritom v roku 2007 prišiel o kreslo aj vtedajší šéf rezortu Miroslav Jureňa (HZDS).

Fico zdôraznil, že práve po kauze Veľký Slavkov spred dvoch rokov nastali v pozemkovom fonde také zmeny, aby sa prerušila prax prideľovania pozemkov cez reštitúcie v lukratívnych oblastiach. To sa však podľa neho nestalo ani v prípade pozemkov vo Veľkej Lomnici. Orgány fondu budú preto konštituované nanovo.

Ficovi podľa opozície nič iné neostávalo

Opozícia víta rozhodnutie Fica, že v stredu navrhne odvolanie vedenia fondu. „Nič iné premiérovi v celom bahne škandálov, v ktorých sa topí, ani nezostáva,“ myslí si poslanec za SDKÚ Jaroslav Ivančo. Podľa neho je už čas, aby sa predseda vlády prestal vyhovárať a konečne konal. „Treba však zdôrazniť, že ako obvykle, koná neskoro, až keď médiá a opozícia prídu s tým, že je problém – a v tomto smere je to škandál nedozerných dôsledkov. Je to proste zlodejčina,“ dodal.

Klára Sárközy z SMK vníma Ficove rozhodnutie ako reakciu na výzvu opozície, aby konal. „Myslím si však, že zodpovednosť treba vyvodiť aj po iných stránkach,“ dodala.

„Premiér vedel o tejto skutočnosti, že nastane, keď návrh zákona o zmene Slovenského pozemkového fondu predkladal, pretože som upozorňoval v tom období, že dané riešenie – keď nahradíme správnu radu a dozornú radu Radou Slovenského pozemkového fondu – problém reštitúcii nerieši,“ zareagoval na kauzu reštitúcií nezaradený poslanec Národnej rady SR za stranu Most-Híd Zsolt Simon. Opozícia vo fonde podľa neho nemá vplyv na reálne rozhodovanie. „Avšak mohli a mali o tom vedieť, je to ich povinnosť a rada fondu sa mala k tomu vyjadrovať,“ je presvedčený.

Veľká Lomnica vyráža Miklošovi dych

Kauza Veľká Lomnica je podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Mikloša arogantná zlodejčina, ktorá vyráža dych. „Robert Fico nie je slobodný človek. Je v područí skupín, ktoré parcelujú Slovensko,“ vyhlásil Mikloš na tlačovej besede.

Podľa neho stojí za tým Slovenský pozemkový fond, ktorý ovládajú ľudia zo strany Smer, ale Fico mlčí. To preto, že je v područí týchto ľudí. Kauza prevodu pozemkov vo Veľkej Lomnici je podľa Mikloša to isté ako kauza Veľký Slavkov, avšak s tým rozdielom, že vtedy to bolo v réžii HZDS a teraz je to v réžii Smeru.

Kauza Veľká Lomnica je podľa poslanca Národnej rady SR za SDKÚ Pavla Freša reprízou kauzy vo Veľkom Slavkove s väčšinou tých istých hercov. Pripomenul, že kauza Veľký Slavkov sa začala v roku 2007 vydávaním pozemkov ďaleko od toho, kde mali reštituenti pozemky dostať. Opoziční poslanci už začali zbierať podpisy pre prieskum v SPF. Už v stredu by sa ich návrhom mohol zaoberať príslušný parlamentný výbor. Frešo verí, že prieskum podporia aj koaliční poslanci.

Frešo kritizoval aj kompetencie rady fondu, pretože tie sú podľa neho len obmedzené. Rada totiž koná len ako kolektívny orgán a jednotlivci nemajú kontrolnú funkciu.

SPF: Je to riešenie

Pridelenie pozemkov nepovažuje vedenie Slovenského pozemkového fondu za kauzu. „Nie je to kauza, je to riešenie problému, pred ktorý sme boli postavení pred príchodom na pozemkový fond,“ povedal riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Miroslav Mihalík.

Pozemkový fond v rámci riešenia sporov okolo pozemkov v katastrálnom území Veľkého Slavkova (okr. Poprad) sa dohodol s niektorými reštituentmi na pridelení pôdy v katastri Veľkej Lomnice. Pozemkový fond tak chcel podľa slov svojho šéfa vyhovieť žiadosti reštituentov, ktorí po medializácii kauzy „Veľký Slavkov“ žiadali o reštituovanie pozemkov vo Veľkej Lomnici, pretože v tejto lokalite im boli vydané už v minulosti reštituované pozemky. Reštituenti vo Veľkej Lomnici získali na jeseň od Slovenského pozemkového fondu poľnohospodársku pôdu s výmerou približne 100 hektárov.

„Preverovali sme možnosť vydať pozemky aj pri Michalovciach. V tomto prípade v takomto rozsahu sme pôdu v okrese Michalovce nemali. Jediná pôda, ktorú vlastníme na východe Slovenska v takom rozsahu je pôda v katastrálnom území Veľký Slavkov, Poprad, Kežmarok a Veľká Lomnica,“ dodal Mihalík. Podľa neho zo strany reštituentov bol vyvíjaný tlak, aby pozemkový fond uspokojil ich práva a splnil si svoje záväzky.

Podľa šéfa pozemkového fondu s prevodom spomínaných pozemkov súhlasil aj opozičný zástupca, ktorý je v rade pozemkového fondu. „Chcem všetkých jednoznačne uistiť, že ak by sme chceli niečo zatajovať, tak to určite na internet nedáme,“ konštatoval Mihalík. Podľa neho v súčasnosti kontroluje zmluvy o prevode spomínaných pozemkov Najvyšší kontrolný úrad.

debata chyba