Siamské dvojičky boj o život prehrali

Siamské dvojičky neprežili operáciu, ktorou sa lekári pokúsili oddeliť ich od seba. Operovať začali potom, čo sa jednému z nich zdravotný stav výrazne zhoršil. Po viac ako päťhodinovom boji o život chlapcov však chirurgovia oznámili, že je koniec.

04.12.2009 20:00
Siamské dvojčatá Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Siamské dvojičky neprežili operáciu, ktorou sa lekári pokúsili oddeliť ich od seba. Operovať začali potom, čo sa jednému z nich zdravotný stav výrazne zhoršil. Po viac ako päťhodinovom boji o život chlapcov však chirurgovia oznámili, že je koniec.

„Operáciu neprežilo ani jedno z detí,“ potvrdila hovorkyňa detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Dana Kamenická.

Rozhodnúť o ďalšom osude dvojičiek museli lekári len deň po ich narodení. Nádeje na prežitie čo i len jedného z nich však boli len minimálne. Tú väčšiu v boji o život mal prvonarodený chlapček. Zarážajúce na prípade je, že matka dvojčiat nemala zrejme možnosť rozhodnúť sa pre potrat. O postihnutí detí sa totiž dozvedela neskoro.

„Deti sú vo vážnom stave. U jedného z nich došlo k nepriechodnosti čriev a vtedy je operácia nevyhnutná,“ povedal riaditeľ detskej fakultnej nemocnice Daniel Žitňan. Doplnila ho primárka oddelenia patologických novorodencov Eva Franková. Podľa nej sa mal prvorodený z chlapcov lepšie ako druhý, čo môže súvisieť s odlišným rozsahom anomálií u oboch.

Napriek tomu, že odborníci odporúčajú oddeľovanie siamských dvojčiat až pol roka po narodení, lekárov prinútil k operácii zhoršujúci sa zdravotný stav chlapcov. Ich šance na prežitie sa tak blížili v piatok k nule.

„U druhonarodeného sú šance úplne minimálne, prvonarodený šancu určite má. Preto toto všetko robíme,“ uviedla Franková pred operáciou. Chlapec, ktorý bol na tom lepšie, mal väčšiu časť pečene a nervový systém primeraný veku. Srdcové chyby boli u oboch rovnaké.

Podľa Žitňana najťažší krok čakal chirurgov pri oddeľovaní pečene. „Mnohé prekvapenia sa však ukážu až po otvorení brušnej dutiny,“ povedal.

V dvoch operačných sálach sa v piatok pokúšalo o malý zázrak, záchranu života oboch chlapcov, šesť operatérov a minimálne rovnaký počet zdravotných sestier. Veľká väčšina z nich sa pred dvoma rokmi zúčastnila aj na operácii dvojčiat Marka a Miška Müllerovcov, ktorí neskôr zomreli. Operácia mala trvať štyri až šesť hodín.

Prípad oddeľovania siamských dvojčiat sa podľa lekárov dal porovnať s predchádzajúcimi z roku 2000 a 2007. Primárka Franková však vidí aj mnohé odlišnosti. „Tieto deti sú predčasne narodené. Rozdiel je aj v tom, že k operácii musíme pristúpiť takto náhle a predovšetkým – ich stav je horší, ako boli tie predchádzajúce,“ dodala.

debata chyba