Bývalý premiér Jozef Moravčík zakladá vysokú školu

V Bratislave by mala vzniknúť Medzinárodná vysoká škola manažmentu. Zakladá ju akciová spoločnosť Unicenter International, na čele ktorej stojí bývalý predseda vlády Jozef Moravčík. Akreditačná komisia už odporučila ministrovi odsúhlasiť programu kúpeľníctvo a hotelierstvo. V dennej aj externej forme bakalárskeho i magisterského stupňa by ho mali ponúkať na Fakulte cestovného ruchu so sídlom v Piešťanoch.

04.12.2009 15:32
stretnutie bývalých poslancov Foto:
Expremiér Jozef Moravčík (vpravo).
debata

„Čakáme na štátny súhlas,“ potvrdil Moravčík. V predstavenstve zakladajúcej akciovej spoločnosti je podľa obchodného registra aj bývalý rektor, v súčasnosti člen Akademickej rady Bratislavskej vysokej školy práva Jozef Klimko. Podľa informácií agentúry SITA má na jej vzniku participovať i exminister hospodárstva a školstva Ľubomír Harach.

Rezort vzdelávania už dostal vyjadrenie komisie s odporúčaním udeliť súhlas na pôsobenie súkromnej školy a pripravuje materiál na rokovanie vlády. Minister Ján Mikolaj ešte nemá predstavu, či vláde za vznik ďalšej súkromnej školy odporučí zahlasovať. So zakladateľmi školy sa však stretol osobne. „Ja som im povedal, že by sa pokúsili pripraviť niečo nové, to, čo na Slovensku ešte nie je, niečo, čo by ozaj posunulo ten manažment cestovného ruchu trošku dopredu,“ uviedol Mikolaj.

Spoločnosť Unicenter International žiadala aj o akreditáciu bakalárskeho stupňa programu manažérske poradenstvo a magisterského stupňa programu manažérske a podnikové poradenstvo, oboch v dennej aj externej forme. Mala ich ponúkať Fakulta manažmentu a podnikania so sídlom v Bratislave. Na tie však Akreditačná komisia súhlas nedala. „Narazili sme tam na formálny problém, lebo poradenstvo ešte nie je medzi študijnými odbormi a bolo by zložité zaradiť ho medzi študijné odbory,“ konštatoval Moravčík s tým, že sa o jeho akreditáciu bude spoločnosť opätovne snažiť neskôr.

Študijným programom kúpeľníctvo a hotelierstvo má nová súkromná škola podľa Moravčíka vyplniť medzeru vo vzdelávacom systéme. „Chceme to robiť na vysokej profesionálnej úrovni a povzniesť turizmus na Slovensku, lebo je tam obrovská medzera,“ uviedol Moravčík. Ako dodal, do budúcnosti uvažuje akciová spoločnosť o rozšírení programovej ponuky. V hre je napríklad aplikovaná informatika. „V najbližšom čase by sme sa ešte pokúsili o ďalšie dve fakulty,“ avizoval Moravčík.

Podľa zákona musí po ministrovi školstva odsúhlasiť vznik súkromnej vysokej školy ešte vláda.

debata chyba