Lekári na siamské dvojčatá matku neupozornili včas

Matka siamských dvojčiat ešte mesiac pred pôrodom netušila, že pod srdcom nosí postihnuté deti. Nemala tak možnosť rozhodnúť sa, či samotný pôrod podstúpi, alebo pôjde na potrat. Chybu tak zrejme urobil jej pôvodný gynekológ.

05.12.2009 08:09
prasacia chrípka, choroba, doktor, pacient,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Rodičku hospitalizovali na začiatku novembra v prešovskej Fakultnej nemocnici J. A. Reimana. Tu strávila dva týždne, kým ju previezli do Bratislavy. „Až u nás sme jej diagnostikovali, že ide o siamské dvojčatá,“ povedala hovorkyňa nemocnice Drahoslava Skopárová.

Keďže chlapci prišli na svet v siedmom mesiaci, matka sa o tom, že nosí siamské dvojčatá, dozvedela až po šiestich mesiacoch od počatia. Práve to je najneskorší možný termín, keď žena môže podstúpiť potrat. Je teda viac ako pravdepodobné, že matke nezostávalo nič iné, ako absolvovať pôrod. Najneskorší možný termín potratu je totiž 24.¤týždeň.

Podľa gynekológa a poslanca Milana Urbániho sa dá odhaliť, či ide o siamské dvojčatá už na začiatku tehotenstva. „Je to však veľmi individuálne. Závisí to od toho, ako sú uložené, aký má gynekológ k dispozícii prístroj, aká je jeho odbornosť. Samozrejme, aj od toho, ako sú deti zrastené,“ povedal.

Urbáni však pripúšťa aj možnosť, že lekár zistí siamské dvojčatá až v neskoršom štádiu. „Je potrebné, aby boli viditeľné všetky orgány, ako je chrbtica, hlava, pečeň či srdce. To je zvyčajne možné okolo 14. až 15. týždňa,“ dodal.

Prípad zatiaľ neprešetruje Úrad pre dozor nad zdravotnou starostlivosťou. Ten zatiaľ nedostal takýto podnet. „Pokiaľ viem, tak mamička nechce, aby bol prípad medializovaný. Ak od rodičov dostaneme podnet, budeme celú vec riešiť,“ povedal hovorca Milan Michalič.

debata chyba