Fico: Budú nás do volieb škandalizovať. Médiá i opozícia

Smer bude čeliť do volieb škandalizácii, vyhlásil Robert Fico na slávnostnom sneme Smeru k 10. výročiu vzniku strany. Obvinil novinárov z výmyslov a opozíciu z korupcie. Snem sa koná v nedeľu pod heslom "Pomáhame ľuďom, chránime Slovensko" v bratislavskej Inchebe.

06.12.2009 12:02 , aktualizované: 16:14
Robert Fico, Smer Foto:
Robert Fico počas prejavu na sneme k 10. výročiu vzniku strany Smer.
debata

Podľa predsedu strany Roberta Fica bude Smer v najbližších šiestich mesiacoch, ktoré zostávajú do volieb, čeliť škandalizáciám. Ako vyhlásil Fico v 67 minút trvajúcom prejave tlač na adresu jeho strany chrlí klamstvá a výmysly.

„Je nevídané, aby tlač prevzala úlohu politickej opozície,“ zdôraznil Fico v prejave, za ktorý zožal potlesk a standing ovation.

Fico si želá, aby o rok mohol Smer-SD na sneme hovoriť o tom, ako sa mu darí v novej koalícii, v ktorej chce byť dominantnou stranou. Z nej nechce vylučovať žiadnu politickú stranu, preto mu je smiešne, že pre povolebnú spoluprácu rozdáva červené karty subjekt, ktorý parlamentné voľby nikdy nevyhral.

Nasledujúcich šesť mesiacov chce Fico maximálne využiť na výstavbu diaľnic a rýchlostných komunikácií. Želá si, aby aj nasledujúce volebné obdobie bolo charakteristické ich výstavbou. Upozornil, že už v súčasnosti zabezpečuje výstavba diaľnic prácu pre 6 000 ľudí a toto číslo sa bude ešte zvyšovať.

Fico: Treba otvorene vystupovať proti korupcii

Podľa Fica môže strana vo vláde prežiť, ak sa bude starať o potreby ľudí a bude otvorene vystupovať proti korupcii. Upozornil, že pri rozhodovaní politikov sa často vytvára tlak lobistov, ale tí nikdy nebojujú za štát. V tejto súvislosti vyzdvihol zastavenie privatizácie touto vládou. Na druhej strane upozornil na privatizáciu SPP a Slovenskej sporiteľne bývalou vládou, pričom spomenul vyhlásenie dvoch bývalých zamestnancov Erste bank o uplácaní pri privatizácii sporiteľne. Pripomenul tiež účty bývalých predstaviteľov Slovenskej správy ciest z čias Dzurindovej vlády vo Švajčiarsku. Podľa neho SDKÚ-DS na základe minulosti nemá právo Smer-SD kritizovať. Podľa Fica opozícia si nevie nájsť agendu v boji proti kríze a preto škandalizuje. Upozornil, že verejné obstarávanie ešte nezačne a už je škandalizované. Podľa neho novinár nemôže povedať, že verejné obstarávanie nie je v súlade so zákonom, ale len príslušné orgány. Fico chce, aby aj v ďalšom volebnom období bol šéfom Úradu pre verejné obstarávanie nominant opozície.

Predseda Smeru-SD zdôraznil, že ak sa preukážu zlyhania bude konať, tak ako konal pri odvolávaní viacerých ministrov, pri výmene vedenia Štátnych lesov, či dvakrát pri vedení Slovenského pozemkového fondu. Rozdiel medzi jeho vládou a vládou Dzurindu je podľa neho v tom, že on o pochybeniach hovorí a pri nich koná. Fico zároveň kritizoval denník Sme, ktorý zverejnil, že už odvolaný šéf SPF Miroslav Mihalík má za manželku jeho sesternicu, čo je lož.

Smer zapadne medzi socialistov

Smer-SD je podľa Fica po desiatich rokoch štandardnou sociálnodemokra­tickou stranou. Avizoval, že na budúci týždeň sa má zavŕšiť aj proces integrácie strany do Strany európskych socialistov. Históriu strany nazval úspešným príbehom, ktorý je ešte možné prehĺbiť. Ocenil tiež vynikajúce vzťahy s vysokými funkcionármi strany. „Nebojím sa, že mi niekto pichne nôž do chrbta,“ vyhlásil.

Ficova strana sa podľa svojho predsedu drží zásad schválených na prvom sneme v roku 1999 v Stupave, podľa ktorých jeho členovia majú 90 percent svojej energie venovať ľuďom a desať percent vlastným aktivitám. Fico dnes pripomenul, že Smer-SD prispela k štandardizácii slovenskej politickej scény. Zintegroval malé ľavicové strany a to Stred, Stranu občianskeho porozumenia, Ľavicový blok, Stranu demokratickej ľavice, Sociálnodemokra­tickú stranu Slovenska a Sociálnodemokra­tickú alternatívu. Pripomenul tiež, že na prvom sneme bolo len 120 delegátov, kým dnes takmer 1800, strana nemala štruktúry a dnes má 16 000 členov.

Smer-SD podľa Fica priniesol novú generáciu politikov i vrátil prax, že po voľbách zostavuje vládu ich víťaz. Vyzdvihol tiež, že Smer-SD priniesol stabilitu, keďže za desať rokov sa neštiepil a jeho poslanecký klub v parlamente neopustil ani jeden poslanec. „Smer-SD je stabilná, predvídateľná a perspektívna strana,“ vyhlásil.

Fico vyzdvihol viaceré úspechy jeho vlády a kritizoval opozíciu za jej súčasné pôsobenie i za jej osemročné vládnutie. Fico upozornil, že vláda krízu zvládla bez dopadu na bankový sektor i že euro zaviedla najbezproblémo­vejšie zo všetkých krajín eurozóny. Úspech prináša i vplyv štátu na reguláciu cien energií.

Opozícia i médiá podľa neho robia podľa pravidla „čím horšie, tým lepšie“. Prvýkrát sa to prejavilo pri schvaľovaní Lisabonskej zmluvy a potom pri zavádzaní eura, keď „opozícia i médiá škodoradostne očakávali negatívne dopady“, čo sa nenaplnilo.

Fico zdôraznil i záujem Rakúska o výstavbu širokorozchodnej železnice na Slovensku. Slovensko to bude podľa neho podporovať, ak z toho bude profitovať aj ono. Zároveň avizoval vysokú mieru čerpania fondov EÚ.

Za najnebezpečnejší dôsledok krízy označil Fico rast nezamestnanosti. Tá sa podľa neho za posledné dva roky zvýšila o 3,3 percenta. Zároveň zdôraznil, že miera nezamestnanosti je nižšia ako bola počas väčšiny vládnutia pravicovej vlády.

Dzurinda je samozvaný líder opozície, tvrdí Fico

Mikuláš Dzurinda je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica samozvaným lídrom opozície. Uviedol to na tlačovej besede po skončení snemu. Opozícia bude v najbližšom období prichádzať s útokmi proti Smeru-SD, pretože nie je schopná ponúknuť alternatívu, tvrdí. Podľa neho opozícia a ani protivládne médiá nepôjdu so Smerom-SD do programovej konfrontácie.

Smer-SD je podľa Fica stabilnou stranou, ktorej ambíciou je vyhrať budúcoročné parlamentné voľby a byť po nich dominantnou stranou. Zároveň odmietol, že sú marketingovou stranou, pretože Smer-SD nemá žiadnu tlač a ani elektronické médiá. „Za výsledkom Smeru-SD je tvrdá robota,“ vyhlásil Fico. Podľa neho tlač je proti jeho strane pološialená a píše klamstvá.

Fico zopakoval, že jeho strana nebude vylučovať žiadnu stranu z možnej povolebnej koalície. Podľa neho sa do parlamentu dostanú okrem Smeru-SD aj SDKÚ-DS, KDH, SNS a ĽS-HZDS. Pre SMK môže byť rozdelenie strany podľa Fica katastrofou a netrúfa si odhadnúť, či sa SMK, alebo Most-Híd, alebo obe, či ani jedna dostanú, alebo nedostanú do parlamentu. Podľa Fica je dnes ťažké povedať, kto bude povolebným partnerom jeho strany. Najradšej by však bol, keby malo ísť len o jeden politický subjekt. „Aký je rozdiel medzi SDKÚ a SNS? Alebo SDKÚ a ĽS-HZDS. Žiadny rozdiel nevidím,“ vyhlásil Fico, ktorý nevidí rozdiel ani medzi SMK a Mostom.

Fico zopakoval, že keď sa človek venuje na sto percent premiérskej funkcii na riadenie strany mu nezostáva čas. Fico už dávnejšie povedal, že v určitej dobe nebude súčasne premiérom aj predsedom strany. V súčasnosti chce však stranu priviesť k víťazným voľbám ako predseda. Po voľbách sa k tejto otázke v strane vrátia. „Robert Kaliňák by bol dobrým predsedom strany,“ povedal so smiechom Fico.

V súvislosti s kauzou prevodu pozemkov vo Veľkej Lomnici na reštituentov zo Slovenského pozemkového fondu Fico uviedol, že ak sa preukáže, že členovia Rady fondu o prevode vedeli a majú aj iné verejné funkcie, prídu o nich.

Fico zdôraznil, že manželka generálneho riaditeľa SPF Miroslava Mihalíka, ktorá sa za slobodna volala Eva Rybanská nie je jeho sesternicou a ani mamou, dcérou, či krstnou mamou. Uviedol, že jeho sesternica sa volá síce Eva Rybanská, ale nie je manželkou Mihalíka, je slobodná a pôsobí v Bratislave ako lekárka. Medializované informácie, že je jeho sesternicou Mihalíkova manželka preto označil za klamstvá.

Paroubek: Smer a ČSSD sú o krok vpred pred súpermi

Smer-SD a ČSSD sú vo svojich krajinách podľa predsedu ČSSD Jiřího Paroubka o krok vpred pred svojimi politickými súpermi a dokážu držať ruku na pulze doby. Paroubek to uviedol v nedeľu na slávnostnom sneme Smeru-SD v Bratislave. Zároveň skritizoval médiá. Podľa neho tie české a slovenské si môžu podať ruku. Pripomenul, že české médiá za vlády pravicovej vlády Mikuláša Dzurindu hovorili o úspechoch reforiem. V súčasnosti Roberta Fica označujú za superpopulistu, od ktorého je väčší len on sám, dodal.

České médiá podľa Paroubka píšu o poklese podpory slovenskej vlády a ako Ficovi zavarí nový predseda KDH Ján Figeľ. O úspechu Smeru-SD v regionálnych voľbách však nenapíšu žiadny komentár, alebo analýzu, aby sa o ňom česká verejnosť nedozvedela, pretože by to posilnilo v Českej republike pozíciu ČSSD. Sloboda slova je tak podľa neho deformovaná. „Nech si média píšu, čo chcú, karavána ide ďalej,“ vyhlásil.

Podľa Paroubka vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi neboli nikdy lepšie ako v súčasnosti. „Ľudia sledujú československú superstar,“ pripomenul. Zároveň do Nového roku 2010 zaželal ľuďom oboch krajín i ich stranám víťazstvo sociálnej demokracie v Čechách i na Slovensku v budúcoročných parlamentných voľbách.

Rakúsky kancelár a šéf rakúskych socialistov Werner Faymann zaželal Smeru-SD, aby úspešne zvládol všetky výzvy. Upozornil, že pre socialistov kríza neskončila tým, že sa začali dvíhať akcie, ale až vtedy, keď začne klesať nezamestnanosť a ľuďom sa bude dariť lepšie.

debata chyba