Fico: Finančnú krízu sme vyriešili

Finančnú krízu Smer vyriešil a ďalšie volebné obdobie bude obdobím diaľnic. Ohlásil to predseda Smeru a premiér Robert Fico v príhovore počas slávnostného snemu pri príležitosti desiateho výročia založenia strany.

07.12.2009 06:17
Robert Fico Foto:
Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico
debata

„Podľa médií a vyjadrení opozície by som musel vnímať rok 2009 iba ako rok nástenkového tendra a emisných limitov. Mám taký pocit, ako keby o ničom inom sa v tomto štáte nehovorilo. Ako keby sme v tom istom roku nevyriešili finančnú krízu, plynovú krízu, nezaviedli euro, nebojovali vcelku úspešne proti dôsledkom hospodárskej krízy, nezačali najväčšie investičné projekty v histórii Slovenska,“ vyhlásil Fico pred 1767 delegátmi.

Premiér niekoľkokrát zopakoval, že práve Smer svojou politikou v podstate vymazal dôsledky hospodárskej krízy. Jediné, čo pripustil, že rastie nezamestnanosť, ale to aj v Európe, a že sa omeškala výstavba diaľnic o 18 mesiacov. „Budúce volebné obdobie bude v znamení stavania diaľnic a rýchlostných ciest, ktoré prinášajú prácu a zahraničné investície,“ vyhlásil.

Fico zároveň ocenil, že za tie roky ako šéf Smeru nemusí riešiť nijaké šarvátky vnútri strany. ,,Nemusím sa obzerať, či mi niekto pichne nôž do chrbta," pochvaľoval si.

„Nie je dôvod na roztržky vnútri strany, otázne je, čo sa stane, keď začnú klesať preferencie,“ myslí si politológ Juraj Baránek. Vo Ficovom slávnostnom prejave mu chýbala zmienka o dlhodobejšej vízii strany.

„Premiér je obdivuhodný a veľmi šikovný vykonávač moci,“ domnieva sa ďalší politológ Samuel Abrahám na margo dlhodobej stability a štyridsaťpercentnej popularity Ficovho Smeru.

Ako však dodáva, Fico zlyháva ako sociálny demokrat. Nemá víziu, systémové chyby pri škandáloch rieši iba výmenou ľudí. „Proti korupcii bojuje fiktívne, a nie reálne. A zatiaľ napríklad za korupciu nikoho neposlal do väzenia,“ tvrdí Abrahám.

„Ak by k mocenskému talentu pridal aj skutočné zásady a princípy sociálneho demokrata, každý bez ohľadu na politické presvedčenie by musel priznať, že je prospešný pre Slovensko,“ dodáva Abrahám. Zároveň však varuje pred poklesom popularity: ,,Nikto nevie, ako ďaleko potom dokáže zájsť, aby si udržal moc," uzatvára politológ.

debata chyba