Šestákovci chcú mať mamu siamských dvojičiek pri stromčeku

Počas víkendu sa Šestákovci stretli v bratislavskej nemocnici s mamou Boženou. Deťom Stanke, Vladkovi, Dominikovi a Dominike aj ich otcovi už veľmi chýbala. O to viac, že siamských súrodencov už nikdy živých neuvidia. V nedeľu podvečer sa vrátili z Bratislavy unavení, ale aj napriek tomu, že dvojčatá neprežili, šťastní z toho, že sa stretli aspoň s mamou.

07.12.2009 07:55
Šestákovci Foto:
Šestákovci žijú v chudobných pomeroch. Len vďaka sponzorom sa mohli stretnúť s mamou v Bratislave. S mŕtvymi siamskými dvojčatami sa rozlúčia na pohrebe, ktorý bude zrejme v stredu.
debata

„Čo už narobíme, v takom prípade ani nezostáva iné, ako sa so smrťou malých zmieriť,“ hovorí so smútkom otec Vladimír Šesták. Na lekárov má ťažké srdce. „Manželka chodila počas tehotenstva pravidelne ku gynekologičke na prehliadky. Neviem, kedy jej zistili, že čaká siamské dvojčatá. Najprv jej to nechceli povedať, dozvedela sa to až v šiestom mesiaci, to si ich už nemohla nechať vziať,“ tvrdí nešťastný otec. Podľa neho mala manželka problémy už keď čakala najmladšiu dcérku Stanku. Rodila cisárskym rezom a malá vážila vyše štyroch kilogramov.

Lekári v Bratislave im nevedeli presne povedať, kedy pustia mamu domov. „Vraj dvadsiateho, ale ja tomu veľmi neverím. Spolu s deťmi verím, že na Vianoce predsa len budeme všetci spolu,“ dúfa hlava rodiny.

Na mesiac má rodina 500 eur, žijú z ruky do úst. Dobrí ľudia sa im však snažia všemožne pomôcť. Aj večer, na Mikuláša, vyzýval obecný rozhlas na pomoc rodine formou verejnej zbierky. Pohreb siamských dvojčiat je smutná udalosť a rodina Šestákovcov by ho sama finančne nezvládla. Prispejú obyvatelia Križovian i obec.

„Chlapcov vraj previezli do Petržalky a odtiaľ ich majú prepraviť sem. Pôvodne sme ich chceli pochovať na cintoríne do hrobu k babke pod lipu. Ale vraj je to prerastené koreňmi, takže vyberieme iné miesto,“ hovorí otec Šesták.

Hoci sa im nežije ľahko, deti chodia pravidelne do školy a snažia sa žiť najlepšie, ako sa dá. Na deti síce dostávajú Šestákovci prídavky, ale nijakú inú výpomoc im úrad práce zatiaľ neposkytol. „S manželkou robíme pre obec v rámci verejnoprospešných prác, tak si aspoň prilepšíme. Rád by som si našiel prácu, ale tu nič nie je a aj v Prešove je to v týchto časoch problém. Pochodil som viacero firiem a nikde nemajú žiadne voľné miesta,“ posťažoval sa otec štyroch detí. Vie, že dom po jeho dedovi, kde žijú, by potreboval opravu, ale nie sú na ňu peniaze. Podobne ako aj na peknú hrobku, ktorú by rád postavil zosnulým dvojčatám.

Siamske deti
Siamske deti Siamske deti
debata chyba