Urbániho odvolali z čela európskeho výboru, mandátu sa však nevzdá

Poslanec Milan Urbáni, ktorého cez víkend vylúčilo HZDS zo svojich radov, prišiel aj o funkciu šéfa parlamentného výboru pre európske záležitosti. Rozhodli o tom poslanci. Do čela výboru by sa mal dostať poslanec HZDS Ján Kovarčík.

09.12.2009 11:58
Urbáni Foto:
Milan Urbáni
debata

HZDS vylúčilo Urbániho, pretože sa údajne podieľal na príprave iného politického zoskupenia, čo je v rozpore so stanovami najmenšej vládnej strany. Koalícia bude mať v parlamente naďalej väčšinu.

Stranu nedávno opustila pre porušenie stanov aj exministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová. Už skôr odišiel zo strany trnavský župan Tibor Mikuš. Predovšetkým Kramplová sa v minulosti považovala za blízku spolupracovníčku šéfa HZDS Vladimíra Mečiara. Zo strany už v minulosti odišli viacerí politici, napríklad aj súčasný prezident Ivan Gašparovič.

Urbáni vyhlásil, že sa nevzdá poslaneckého mandátu a nevstúpi v súčasnosti do inej politickej strany. „Neodchádzam z politickej scény. Momentálne neodchádzam do žiadnej politickej strany. Nevzdám sa mandátu,“ uviedol Urbáni.

Urbáni tvrdí, že ak by odišiel z HZDS sám a dobrovoľne, mandát by vrátil strane. „Nevidel som dôvod na odchod,“ uviedol. Zdôraznil, že HZDS v Banskobystrickom kraji, kde bol krajským predsedom v regionálnych voľbách, dosiahla najlepší výsledok. „Nevidel som dôvod, aby som dobrovoľne odišiel, nemám prečo vrátiť mandát. Svoj rozum, tak ako doteraz, si nedám zastrieť žiadnou straníckou ideológiou,“ vyhlásil. V HZDS Urbáni našiel veľa dobrých a pracovitých ľudí, od ktorých neodchádza. „Chcem s nimi naďalej spolupracovať na ľudskej báze,“ povedal.

debata chyba