Včasné očkovanie mohlo zachrániť životy

Vakcína proti novej chrípke je bezpečná a mali by sa ňou zaočkovať predovšetkým ľudia, ktorí majú zdravotné komplikácie, hovorí RNDr. Tatiana Betáková z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

11.12.2009 07:04
očkovanie Foto:
Vakcína nakúpená pre Slovensko je kvalitná, tvrdí RNDr. Tatiana Betáková z Virologického ústavu SAV.
debata

Aký je rozdiel medzi vakcínou Panenza a tou proti bežnej sezónnej chrípke?
Vakcíny proti sezónnej chrípke dnes už nikto nespochybňuje. Odrazu sa objavila nová chrípka a všetci sa pýtajú, prečo sa zrazu prijímajú rôzne plošné opatrenia a vo veľkom sa nakupujú vakcíny a podobne. Pritom štúdie z rôznych krajín, napríklad z Austrálie, ukazujú, že nová chrípka je slabšia ako sezónna. Zomiera na ňu menej ľudí a tí, čo doteraz zomreli, sa nemuseli stať obeťou novej chrípky, keby boli zaočkovaní vakcínou.

Vakcína im mohla zachrániť život?
Okrem chrípky mali aj iné zdravotné komplikácie a vakcína proti nej je určená presne pre túto rizikovú skupinu ľudí. Ich lekári musia vedieť, že chrípka u týchto pacientov bude mať ťažký priebeh.

Slovensko na rozdiel od mnohých iných krajín nakúpilo vakcínu bez látky adjuvantu. Je to v poriadku?
Adjuvant je látka, ktorá sa pridáva do vakcín na zosilnenie imunitnej reakcie. Nedá sa však striktne povedať, ktorá vakcína je lepšia – či tá s adjuvantom alebo bez neho. Každá má svoje silné aj slabšie stránky. Vakcína nakúpená pre Slovensko je kvalitná.

Je v poriadku, že nemá európsku registráciu?
Európska registrácia je zdĺhavý a finančne náročný proces a firmy ju preto niekedy obchádzajú. Panenza sa však používa vo Francúzsku aj v Nemecku. Tam museli prebehnúť všetky kontroly a testy, že táto vakcína je bezpečná.

Aké môže mať vakcína Panenza vedľajšie účinky?
Presne také ako vakcína proti bežnej chrípke. Ľuďom sa môže trochu zdvihnúť teplota, môžu sa objaviť bolesti hlavy. Treba samozrejme brať do úvahy, že ako mnoho iných vakcín aj táto sa vyrába z vajec, a preto nie je vhodná pre ľudí, ktorí sú na ne alergickí.

Veľa lekárov sa odmieta zaočkovať nakúpenou vakcínou proti chrípke. Prečo?
Bude to zrejme tým, že po internete koluje veľa poloprávd o vakcínach proti tzv. novej chrípke. Keď si však človek pozrie oficiálne dokumenty napríklad od Svetovej zdravotníckej organizácie, tak zistí, že tieto tvrdenia sú nepravdivé. Je nebezpečné, keď sa začnú takéto hlúposti šíriť, pretože sa zabývajú v psychike ľudí a situáciu s chrípkou ešte zhoršujú.

Vy by ste sa nechali zaočkovať touto vakcínou?
Touto vakcínou určite áno.

ockovanie
ockovanie ockovanie
debata chyba