Až 40 percent manželstiev neprežije, najvernejšie sú vysokoškoláčky

Slovensko zažíva najvyššiu rozvodovosť vo svojej histórii. U terajších novomanželov je štyridsaťpercentná pravdepodobnosť, že sa do piatich rokov stretnú v súdnej sieni na rozvodovom konaní, kde ich sudca rozvedie najčastejšie pre rozdielnosť pováh alebo neveru. Najvernejšie svojim manželom sú pritom vysokoškoláčky. Muži podvádzajú približne rovnako bez ohľadu na vzdelanie.

14.12.2009 09:30
debata

Podľa štatistík dlhodobo rastie podiel rozvodov, kde sa obaja manželia dohodnú a priznajú svoj podiel viny. Prípadov, kde obaja tvrdia, že majú rozdielne povahy a záujmy, je až 61 percent. V deväťdesiatych rokoch sa obaja manželia dohodli v polovici prípadov.

"Dobré je, že klesá počet extrémnych dôvodov pre rozpad manželstva, ako je alkoholizmus, zlé zaobchádzanie či nezáujem o rodinu,“ tvrdí analytik demografického centra Branislav Šprocha, ktorý sa na rozvody špecializuje.

Na Slovensku zároveň platí, čím vyššie vzdelanie, tým jednoduchší rozvod. U manželov so skončenou základnou školou či učňovkou je častejší napríklad alkoholizmus ako u maturantov či vysokoškolákov.

Na Malte sa nerozvádzajú, nemôžu

V nevere ako dôvode na rozvod je veľký rozdiel. Kým muži sú prakticky rovnako neverní bez ohľadu na vzdelanie, ženy sú iné. Najviac svojim mužom zahýbajú ženy s nízkym, iba základným, vzdelaním. Naopak, najvernejšie sú ženy s ukončenou vysokou školou. U nich súd určil neveru ako príčinu krachu manželstva iba v 3,8 percenta oproti jedenástim percentám žien so základným vzdelaním. U mužov podvádza svoju manželku 16 percent so základnou školou a 10 percent vysokoškolákov.

Napriek historicky vysokým číslam Slovensko patrí k priemeru v Európskej únii. "Špičku“ tvoria severské krajiny ako Švédsko, kde sa rozvádza viac ako každé druhé manželstvo. Na opačnom póle sú južanské krajiny. Najmenej sa rozvádzajú Taliani a Gréci, kde sa rozvodom končí 11, resp. 19 percent manželstiev.

"Vysoko vyskočilo Španielsko, ktoré predbehlo aj Švédsko, ale je to skresľujúce, lebo iba nedávno uvoľnili prísne zákony, a tak sa formálne rozpadajú manželstvá, ktoré aj tak nefungovali, ale nemohli sa rozviesť. Naopak Malta nemá rozvody vôbec, lebo sú zákonom zakázané,“ dodáva Šprocha.

Piaty rok je kritický

V polovici deväťdesiatych rokov sa najviac párov rozišlo v treťom roku po sobáši. Odvtedy sa rizikovým rokom stal piaty rok. "Výrazne klesol počet neuvážených manželstiev mladých snúbencov,“ vysvetľuje Šprocha.

Bezdetné manželstvá sa rozpadávajú ešte pred piatym rokom. Ak manželia dovtedy stihnú mať deti, čakajú s rozvodom, kým deti dorastú. "Sledujeme oveľa vyšší podiel dlhoročných manželstiev, čo predlžuje celkovú štatistiku,“ dodáva Šprocha.

Preto priemerná dĺžka spolužitia pri rozvode dosiahla 13 rokov a 5 mesiacov. V roku 1995 sa napríklad rozvádzali priemerne jedenásťročné manželstvá.

"Zvýšenie čísel spôsobili aj súdy, ktoré kladne vybavia až 95 percent žiadostí o rozvod. Napríklad v roku 1995 to bolo iba 76 percent,“ tvrdí Šprocha. Ako dodáva, v minulosti sa častejšie stávalo, že manželia sa uzmierili a návrh zo súdu stiahli. V súčasnosti je takých prípadov iba päť percent.

Rozvody na Slovensku

  • rozvádza sa 41 percent nových manželstiev
  • priemerná dĺžka manželstva pri rozvode je 13 rokov a 5 mesiacov
  • najviac zväzkov končí do piateho roku
  • najčastejšia príčina rozvodu je rozdielnosť pováh oboch manželov
  • nevera je druhou najčastejšie zistenou príčinou
  • muži zahýbajú viac iba s nízkym vzdelaním
  • najvernejšie ženy sú s ukončenou vysokou školou
debata chyba