Založením rodiny mladí riskujú chudobu

Počet rozvodov je alarmujúci, myslí si demograf a sociológ Karol Pastor. S krachujúcimi manželstvami klesá totiž aj pôrodnosť. Tá je na Slovensku stále nízka. Navyše až 30 percent detí narodených v roku 2008 mali slobodné ženy.

14.12.2009 17:08
debata

Sú štyri rozvody na desať sobášov na Slovensku veľa?
Vzhľadom na kresťanské tradície by som povedal, že je to veľmi vysoké číslo. Štatistika však mierne skresľuje. Lebo toto číslo je podiel rozvodov a sobášov v jednom roku, ale rozvádzajú sa staršie manželstvá, ktorých bolo v minulosti viac, ako sa teraz uzatvára nových manželstiev. Celkovo by som povedal, že sa rozvádza každé tretie manželstvo.

Ale v Európe predstavuje Slovensko priemer.
Áno. Severské krajiny majú oveľa viac rozvodov, ale sú krajiny, kde ich je oveľa menej, napríklad na juhu Európy. V minulosti však boli na Slovensku čísla rozvodovosti pri rovnakých zákonoch polovičné. Z politických, ale aj ekonomických dôvodov sa však približujeme Západu.

Mal by byť vysoký podiel krachujúcich manželstiev spoločenským problémom?
Zatiaľ to tak spoločnosť nevníma. Na druhej strane je však dokázané, že pôrodnosť je práve úzko spojená s fungujúcimi manželstvami. Ak nie je pevné manželstvo, nikto neriskuje veľa detí. Zároveň klesá počet sobášov. Založiť si rodinu je veľké riziko. Riskujete, že padnete do chudoby. Práve tu by mohli pomôcť novomanželské pôžičky. Nesúhlasím, že by to bol návrat do socializmu, to nemá nič spoločné s politikou. Ale podporilo by to mladých vo vytváraní rodín.

debata chyba