Jahnátek platí ako za 'zlatú fasádu'

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer) platí za obyčajnú novú fasádu na budove jeho ministerstva akoby šlo o luxusné vyhotovenie. Za predraženú sumu 111 eur (3 344 korún) za štvorcový meter fasádu robí firma Best Stav, v ktorej je oficiálnou spolumajiteľkou ministrova susedka z jeho bydliska v Nitrianskych Hrnčiarovciach.

19.12.2009 06:02
Ľubomír Jahnátek Foto:
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek
debata

Za opravu vyše 6-tisíc štvorcových metrov plochy fasády má firma zinkasovať od daňovníkov 640-tisíc eur (19,3 milióna korún). Nad takouto cenou stavebné firmy aj skúsení majstri nechápavo krútia hlavou. Cena nad 100 eur za meter sa platí za zateplenú a odvetrávanú fasádu so žulovým obkladom, ktorá je medzi stavebníkmi považovaná za „zlatý klenot“. Na budovu ministerstva však ide len bežná omietka bez zateplenia. Za podstatne menej ako ministerstvo obnovujú fasády napríklad súkromné Bardejovské Kúpele, a to na objektoch, kde sú aj komplikované historické dekoratívne prvky.

Ministerstvo tvrdí, že cena je primeraná, keďže zahŕňa celé zariadenie staveniska, práce, materiál aj osekanie pôvodných obkladačiek. Iné firmy by však štátu ušetrili státisíce eur. „My účtujeme za obnovu štvorcového metra fasády na kľúč aj so zateplením do 30 eur (900 korún),“ hovorí Peter Gašpierik zo žilinskej spoločností Fidabo. Pripúšťa, že za osekanie obkladačiek je príplatok. „O viac ako desať eur by to však cenu za štvorcový meter nepredražilo,“ dodáva. Podobne reagovali aj ďalší odborníci.

Časť opravovanej fasády. Foto: Robert Hüttner
ministerstvo hospodárstva, budova Časť opravovanej fasády.

„Kompletná rekonštrukcia starej fasády na novú aj s odstránením obkladačiek, odvezením odpadu, novým materiálom, prácou a všetkým príslušenstvom by aj s daňou nemala vyjsť na viac ako 50 eur za meter. A aj to sa mi ešte na prvý pohľad zdá priveľa,“ myslí si skúsený majster z trnavského regiónu Ján Pišek.

Ministerstvo tvrdí, že pri hľadaní stavebnej firmy na obnovu fasády dbalo na najnižšiu cenu. Zároveň však poukazuje na to, že muselo riešiť havarijný stav. Podľa rezortu sa koncom júna uvoľnili z fasády budovy väčšie kusy obkladov a ohrozili ľudí aj zaparkované autá. Obkladačky však z budovy opadávajú už niekoľko rokov. Ministerstvo po udalosti oslovilo vybrané firmy a na základe ponúk od troch záujemcov vybralo firmu Best Stav, s ktorou koncom júla podpísalo zmluvu na práce za 427-tisíc eur.

Rezort o tom informoval aj Úrad pre verejné obstarávanie. Následne ministerstvo zmluvu ešte rozšírilo. „Bol podpísaný dodatok na dokončenie vonkajšej ušľachtilej omietky,“ informovala Dagmar Hlavatá z tlačového oddelenia ministerstva. Dodatok výslednú sumu zvýšil o ďalších 213-tisíc eur. V takomto prípade cena len za poslednú vrstvu – omietku – dosahuje vyše 33 eur (1 000 korún) za štvorcový meter, čo je asi trojnásobne viac, ako si stavebné firmy bežne účtujú za najdrahšiu silikónovú omietku. Firma by omietku mala dokončiť na jar.

K vysvetleniu vysokých cien od dodávateľa nitrianskej firmy Best Stav sa Pravda v piatok ne­dopracovala. „Nemám tu teraz cenníky, pripravím podklady po sviatkoch,“ reagoval spolumajiteľ firmy Marek Strápek. Ten tvrdí, že kupuje podiel od druhej spolumajiteľky Petry Bödörovej a prepis by mal nastať onedlho. Bödörová býva v Nitrianskych Hrnčiarovciach, len niekoľko desiatok metrov od domu ministra Jahnátka. Či sa s ministrom pozná a prečo práve jej firmu ministerstvo do tendra prizvalo, nie je jasné. K podnikateľke sa Pravda nedostala ani cez nitriansku firmu Bonul, na ktorú dali odporučenie ľudia na Obecnom úrade v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Bonul sa označuje za najväčšiu slovenskú súkromnú bezpečnostnú službu a vlastní ju Miroslav Bödör.

Podľa výkonnej riaditeľky Aliancie Fair-play Zuzany Wienkovej je podozrenie, že tender bol nehospodárny a neférový. „Kombinácia toho, že neprebehla verejná súťaž a zákazku dostala firma ministrovej susedky, je veľmi podozrivá a naznačuje, že ministerstvo nemuselo vybrať najvýhodnejšiu ponuku,“ dodáva. Podľa nej by mohol konať Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý kontroluje správnosť metódy obstarávania. Samotnú hospodárnosť nakladania s peniazmi štátu môže preveriť Najvyšší kontrolný úrad. Ten má však dlhodobý plán kontrol a do budúcoročných volieb sa na ministerstvo dostať nemusí.

Podľa Wienkovej by minister Jahnátek mal vysvetliť všetky podozrenia. „Mám však pocit, že na Slovensku je verejným činiteľom úplne jedno, čo si myslí verejnosť, ako aj to, či ich konanie pôsobí čestne a férovo alebo nie,“ dodáva.

debata chyba