O ministerských cenách inde ani nesnívajú

Cenu 111 eur za štvorcový meter obnovenej fasády, ktorú platí vybranej firme rezort hospodárstva ministra Ľubomíra Jahnátka (Smer), nemajú ani v niektorých kúpeľoch. Historické kúpeľné domčeky v Bardejovských Kúpeľoch sú pritom na rekonštrukciu podstatne náročnejšie ako administratívne budovy. Pri reštaurovaní totiž musia majstri murári na fasáde nechať pôvodné prvky.

19.12.2009 06:02
euro, bankovky, peniaze Foto:
debata

„Napriek tomu obnovujeme fasády za zhruba 17 až 27 eur za štvorcový meter,“ hovorí generálny riaditeľ kúpeľov Jaroslav Komora. Kúpele sa na obnovu pripravili a vytvorili si vlastnú partiu zručných stavebných majstrov. „Ušetríme tak ziskové prirážky, ktoré by nám inak účtovali stavebné spoločnosti,“ hovorí Komora. Z 36 kúpeľných objektov už súkromné kúpele zrekonštruovali polovicu. Kde to dovolí architektúra, tam aj zatepľujú. „Obnovujeme aj okná a kotolne, energie treba šetriť,“ dodáva Komora.

Paradoxne opačný prístup si zvolilo ministerstvo hospodárstva, ktoré pri obnove svoju budovu nezatepľuje. Ak sa pritom opravuje fasáda, platí, že zateplenie už výslednú cenu výrazne nepredraží. Ministerstvo je pritom ústredným orgánom štátnej správy práve pre efektívnosť energetických systémov. „Kompetentní na ministerstve sú si vedomí, že komplex budov, v ktorom ministerstvo sídli, nie je pozitívnym príkladom energetickej efektívnosti. Hlavným zdrojom tepelného úniku sú presklené časti,“ reagovala Dagmar Hlavatá z ministerstva.

debata chyba