Fico do volieb nevyženie robotníkov z Hradu

Dominantu Bratislavy, Hrad, už od septembra neobkolesuje lešenie. Fasádu natreli bielou farbou, ktorá nahradila hnedastú. Na rekonštrukcii sa od minulého roka preinvestovalo 31,4 milióna eur zo štátnej kasy, čo je v korunách takmer miliarda. Novinkou je aj osvetlenie Hradu, ktoré vyšlo na 1,2 milióna eur.

19.12.2009 06:02
Bratislavský hrad, Foto: ,
Na bielo natretý a nanovo osvetlený Bratislavský hrad.
debata

Vláda Roberta Fica ani do júnových parlamentných volieb neutlmí stavebný ruch na Bratislavskom hrade. Firma Váhostav Juraja Širokého má za opravy v budúcom roku zinkasovať ďalšie milióny eur.

„Pre rok 2010 je vyčlenených 14,9 milióna eur,“ potvrdila včera Elena Valovičová z Kancelárie Národnej rady. Ide teda o ďalších 460 miliónov korún. Nenaplnia sa tak slová ministra financií Jána Počiatka (Smer), ktorý v máji pripúšťal, že opravu stopnú, aby ušetrené peniaze mohli dať na protikrízové opatrenia.

Hrad opravuje Váhostav, za ktorým stojí podnikateľ blízky vládnej koalícii Juraj Široký. Opozícia ho označuje za mecenáša Smeru. Spoločnosť získava miliónové obchody aj na ministerstvách. Najväčšie dostala od rezortu dopravy, kde sa podieľa na výstavbe diaľnic.

Širokého firma by mohla pri oprave Hradu zinkasovať až 126 miliónov eur, teda takmer 4 miliardy korún. S takýmto balíkom totiž počíta projekt na opravu celého hradného areálu. „Prioritou je rekonštrukcia hradného paláca, ktorá stále prebieha. Realizácia celého zámeru komplexnej rekonštrukcie závisí od možností štátneho rozpočtu,“ uviedla Valovičová.

Opozícia kritizuje, že Váhostav má šancu prísť k ďalším miliónom eur. „Verejnú súťaž nastavili tak, že Váhostav môže opraviť celý Hrad a zarobiť celých 126 miliónov eur. Tender bol pritom len na zhruba 30 miliónov,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš.

Parlamentná kancelária odmieta, že by konala účelovo. „Verejné obstarávanie z roku 2007 bolo vyhlásené na celkovú rekonštrukciu Hradu, kde prvou prioritnou fázou je obnova hradného paláca,“ podotkla Valovičová.

Archeológovia na Hrade oznámili nálezy, dokazujúce, že tu sídlili keltské kniežatá. Natrafili aj na poklad zlatých a strieborných keltských mincí s nápisom Biatec a Nonos.

debata chyba