Rektor Krčméry odstúpil na protest proti ministrovi Mikolajovi

Rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Vladimír Krčméry odstúpil na protest proti ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi, ktorý medializuje výsledky kontroly na škole, aj keď sa ešte previerka neskončila. Prekáža mu, že sa dozvedel informácie o osude školy ako posledný a cez médiá.

21.12.2009 13:27
debata

„Chcel som upozorniť našu aj ostatné súkromné vysoké školy, že ich osud je dopredu jasný, že sa s nami hrá nečistá hra, ktorej obeťou však nebudú takzvaní ministerstvu nepriateľskí akademickí funkcionári, ale nevinní študenti,“ uviedol Krčméry, ktorého funkčné obdobie by uplynulo v januári 2011. Chce odísť do zahraničia a venovať sa chorým na tropické choroby ako aj vzdelávaniu lekárov a sociálnych pracovníkov.

Akademický senát v stredu zvolil nového kandidáta na rektora. Krčméryho nástupcom by mal byť bývalý dekan Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce sv. Ladislava v Nových Zámkoch Marián Karvaj. Senát zaslal návrh správnej rade a dal na vedomie aj prezidentskej kancelárii a ministerstvu školstva.

Minister Mikolaj minulý týždeň povedal, že v prípade komplexnej akreditácie Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety je návrh zaradiť ju medzi odborné vysoké školy, čo je najnižšia kategória v hodnotení. Ak by to tak bolo, smela by udeľovať len bakalárske tituly. Bývalá akreditačná komisia pod vedením Pavla Návrata pritom odporúčala, aby bola univerzitou, teda v najvyššej z troch kategórií vysokých škôl.

Súčasná komisia na čele s Ľuborom Fišerom mala o hodnotení pochybnosti, jednu jej pracovnú skupinu vraj dokonca na školu ani nepustili, čo Krčméry odmieta. Preto požiadala ministra o dodatočnú kontrolu. „Na základe týchto výsledkov, ktoré sme nakoniec získali, sme urobili opravu spisu školy,“ odôvodnil Mikolaj.

Kontrola podľa ministra odhalila viacero nedostatkov, najmä v pracovných úväzkoch zamestnancov. Potvrdil, že skutočný počet pracovníkov na ustálený pracovný čas sa od pôvodných údajov líšil aj o viac ako tretinu. Vraj tam hlásili Akreditačnej komisii ako riadnych pracovníkov i externistov. „Do konca roka musí táto škola predložiť vedecké výstupy tých ľudí, ktorí sú tam na ustálený pracovný čas, a potom sa rozhodne, či tá vysoká škola bude odbornou vysokou školou, ale teoreticky možno že nebude spĺňať kritériá ani na odbornú vysokú školu, ale nechcem predbiehať,“ naznačil minister. Rovnako ako všetky ostatné hodnotené vysoké školy, aj sv. Alžbeta bude mať rok na nápravu.

Mikolaj kritizuje pomer denných a externých študentov na škole. „My hovoríme, že musí byť jeden k jednej a tam je ten pomer možno jedna ku sto. Výnimkou je verejná správa, na ktorej má škola postavený celkový počet študentov, ale to nie je v poriadku, postaviť na výnimke licenciu školy,“ hovorí minister. Pochybnosti podľa neho vyvolávajú i pedagógovia, ktorí sú okrem sv. Alžbety garantmi študijných programov aj na iných školách. „Tretí problém bol, že je určitá pochybnosť o úrovni habilitačných prác,“ uviedol Mikolaj.

Krčméry trvá na návrhu predošlej Akreditačnej komisie, ktoré prijala v júli 2008. Previerky v máji a júni tohto roka podľa neho dali za pravdu škole, ale pravdepodobne nenaplnili očakávania ministra školstva, pretože nariadil ešte tretiu previerku. Mikolaj sa ohradzuje, že tak musel urobiť, pretože kontrolný tím sa vrátil vždy s neúplnými informáciami. Súkromná škola mu ich odmietala poskytnúť pre ochranu osobných údajov. Previerky na sv. Alžbete by mali byť uzavreté koncom januára 2010. „Ak pán minister vie dopredu, ako má kontrola dopadnúť mesiac respektíve dva pred jej prerokovaním protokolu, svedčí to o objektivite ministerstva voči súkromným vysokým školám,“ konštatuje Krčméry.

debata chyba