Väzni písali o večierkoch s mŕtvymi, aby naznačili, čo sa deje

V koncentračnom tábore v Osvienčime zahynuli tisíce Židov zo Slovenska, pripomenul riaditeľ slovenského Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. "Podľa deportačných tabuliek z roku 1942 ich v Osvienčime skončilo 18 715. Od jesene 1944 sa zoznamy nerobili, ale odhaduje sa, že do tohto koncentráku odvliekli 6-tisíc až 7-tisíc ďalších slovenských Židov," povedal v rozhovore pre Pravdu.

22.12.2009 13:57
Pavol Mešťan Foto:
Riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan hovorí, že nápis v Osvienčime predstavuje historický artefakt holokaustu v nevyčísliteľnej hodnote.
debata

Nápis Arbeit macht frei umiestňovali nacisti na všetkých koncentrákoch. Prečo sa zvykne najviac skloňovať s Osvienčimom?
Z pohľadu slovenských Židov ide o obrovský symbol utrpenia a smrti, pretože práve do tohto koncentračného tábora prišiel prvý transport zo Slovenska. Vypravili ho zo železničnej stanice v Poprade v marci 1942. Do Osvienčimu vtedy odvliekli slobodné židovské dievčatá.

Za tromi slovami v nemčine sa skrývali bolesť a záhuba. Nechce sa ani veriť, že nacisti „vítali“ väzňov sloganom, že práca oslobodzuje.
Propaganda bola taká brutálne dokonalá, že mnohí uverili, že budú v Osvienčime robiť a nič sa im nestane. Židia zo Slovenska si mohli zobrať 50 kilogramov batožiny, brali si aj luxusné veci. Pravdu vytušili až za bránami koncentračného tábora, keď ich ostrihali dohola, vzali im všetko, čo si doniesli a obliekli ich do väzenských šiat.

O hrôzach, ktoré sa diali za bránou s nápisom Arbeit macht frei, sa príbuzní deportovaných nemali ako dozvedieť.
Áno. Keď však ešte mohli poslať domov korešpondenčné lístky, aspoň naznačili, že sa nič dobré nedeje. Samozrejme, že Nemci cenzurovali poštu. Väzeň preto napríklad napísal, že mal úžasný večierok s tetou Ruth a strýkom Aronom. Pointa spočívala v tom, že obaja už dvadsať rokov nežili. Deportovaná osoba tým chcela príbuzným odkázať, že niečo nie je v poriadku. Podobných odkazov bolo viac. Stalo sa však, že niektorí rodinní príslušníci sa nazdávali, že odosielateľ sa hádam pomiatol. Veď ako si normálne zmýšľajúca ľudská bytosť dokázala vtedy predstaviť, že Osvienčim je továreň na smrť?

Keby Poliaci nechytili páchateľov krádeže aj s ich korisťou, do akej by to poznačilo blížiace sa oslavy 65. výročia oslobodenia koncentráku v Osvienčime?
Chvalabohu, že polícia už našla nápis. Odcudzenie bola obrovská hanba pre strážnu službu, že tomu nedokázala predísť. Nápis predstavuje historický artefakt holokaustu v nevyčísliteľnej hodnote. Nemám na mysli peniaze. Pre Židov znamená Arbeit macht frei synonymum poníženia, neslobody, bolesti a smrti. Bez ohľadu na nadchádzajúce výročie bola preto krádež strašným prípadom.

debata chyba