Odstúpenie Krčméryho je výsledkom diskriminačného tlaku, tvrdia rektori

Asociácia rektorov súkromných vysokých škôl stojí za rektorom Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, ktorý odstúpil na protest proti ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi, ktorý medializuje výsledky kontroly na škole, aj keď sa tam ešte neskončila previerka.

22.12.2009 18:52
debata

Asociácia tvrdí, že ide o výsledok sústredeného diskriminačného tlaku už dopredu odsúdených niektorých súkromných vysokých škôl pre vykonštruované, často formálne a tabuľkové neúspechy. Rektora považuje asociácia za osobnosť doma a v zahraničí. „Iste dobre zvážil svoje konanie,“ píše sa vo vyhlásení Asociácie rektorov súkromných vysokých škôl.

„Cítime, že táto kauza je vynúteným aktom, lebo nespĺňa väčšinu vládnych rozhodnutí o zriaďovaní súkromných vysokých škôl na Slovensku a o ich evolučnom budovaní vo vyhradených právach vysokých škôl, o poskytovaní, organizovaní a zabezpečovaní vzdelávania pre regionálnu znalostnú ekonomiku v ojedinelých programoch odvodených z trhu, dizajnu a technologického vybavenia,“ píšu vo vyhlásení rektori.

Tvrdia, že „z hľadiska zákona o vysokých školách a vyžiadaného posudku slovenskej prokuratúry, priebeh komplexných akreditačných činností vysokých škôl vo vzťahu k novým súkromným vysokým školám, tak ako sa vykonáva, považujeme za nezákonný a predsa pokračuje.“ Problém existencie regionálnych súkromných vysokých navrhujú riešiť na úrovni Slovenskej rektorskej konferencie a na marcovom vedeckom seminári s medzinárodnou účasťou štátov V 4.

Správna rada a Akademický senát Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety tvrdia, že minister školstva Ján Mikolaj vyťahuje proti škole nepravdivé argumenty. Mikolaj povedal, že na akademickú pôdu nepustili jednu z pracovných skupín Akreditačnej komisie, čo podnietilo ministerstvo vykonať na škole kontrolu. Vedenie sv. Alžbety to odmieta.

Rektor Krčméry na protest proti ministrovi odstúpil. „Chcel som upozorniť našu aj ostatné súkromné vysoké školy, že ich osud je dopredu jasný, že sa s nami hrá nečistá hra, ktorej obeťou však nebudú takzvaní ministerstvu nepriateľskí akademickí funkcionári, ale nevinní študenti,“ uviedol Krčméry, ktorého funkčné obdobie by uplynulo v januári 2011.

debata chyba