Nezmyslom roka 2009 kraľovali politici

Výhodný predaj emisií, zbytočnosť kondómov a žiadny vplyv krízy na Slovensko. Nezmyslom roka 2009 kraľovali domáci a zahraniční politici, nevyhli sa im ani ostatné osobnosti verejného života. Nezmyselné situácie hodnotili politológ, humorista aj športovec.

31.12.2009 06:58
Robert Fico, Smer Foto:
Premiér Robert Fico reční veľa a rád. Nie každý jeho výrok však obstojí v skúške času.
debata

Humor podľa politológa Grigorija Mesežnikova nechýbal ani vo chvíľach, keď politici vysvetľovali vážne prešľapy. Spomína si na to, ako minister výstavby Igor Štefanov (SNS) nedávno obhajoval míňanie peňazí z eurofondov.

„Rátalo sa mi, keď na tlačovke obhajoval 16-násobne predraženú webstránku. Vysokú cenu obhajoval tým, ako je stránka zabezpečená a práve v tom okamihu ju napadli hackeri. A tí na stránke zverejnili obrázok tunela,“ hovorí s úsmevom Mesežnikov.

O úsmev politických rivalov sa istotne postaral novozvolený šéf KDH Ján Figeľ, ktorý vyhlásil, že vo voľbách predbehne Smer Roberta Fica. Kým KDH je v prieskumoch na úrovni 10 percent, Smer siaha k 40 percentám.

Aj niektoré premiérove výroky sa ukázali ako nezmysel, keď ich preveril čas. „V roku 2009 nebude žiadne uťahovanie opaskov,“ povedal Fico. Následne sa hospodárstvo Slovenska prepadlo o šesť percent a 130-tisíc ľudí prišlo o robotu.

Karikaturistu Fedora Vica zakaždým rozosmiali politici, ktorí s vážnym výrazom rozprávali o Slovensku ako o právnom štáte. „Nebudem však menovať, lebo noviny si aj tak rozmyslia, či majú kvôli jednorazovému vyjadreniu platiť nejakému politikovi za vopred prehratý súdny spor,“ podotkol Vico.

V slovenskom právnom štáte sú kontrolné orgány prikrátke na šéfa SNS Jána Slotu, ktorý doteraz nevysvetlil užívanie luxusného majetku. Slota pobavil výrokom, že takmer nič nevlastní. „V priznaní mám napísané jedno bentley. Kúpil som ho v autobazári. Teraz som si kúpil Ladu Nivu za 250-tisíc korún,“ uviedol Slota, ktorý sa vozil na superšportiaku Mercedes McLaren.

O nezmyselné zážitky sa podľa hokejistu Jána Pardavého nepričinili len ľudia. O jeden „výstrelok“ sa postaralo počasie počas kľúčového futbalového zápasu v Poľsku, kde Slováci bojovali o postup na svetový šampionát v Afrike.

Husté sneženie spôsobilo, že diváci pri televíznych obrazovkách boli odkázaní na sledovanie chaoticky pobehujúcich futbalistov akoby bez lopty. Na bielej pokrývke trávniku totiž zanikala.

Slovenskí hráči si napokon dokázali poradiť nielen s Perinbabou, ale aj s poľskými súpermi, ktorých zdolali 1:0. „Považujem to za historický okamih slovenského futbalu. Pre nefutbalové počasie to bolo veľmi komické sledovať,“ povedal bývalý slovenský hokejový reprezentant, terajší útočník Banskej Bystrice Pardavý.

Robert Fico, slovenský premiér
ku kauze emisie

Premiér Robert Fico Foto: ČTK
Robert Fico Premiér Robert Fico

„Za útokmi opozície proti emisiám je jedna jediná vec. Obávajú sa, že zatepľovací program bude rovnako úspešný, ako bolo úspešné šrotovné.“

(Takto sa v júni vystatoval premiér Robert Fico (Smer). Po pár týždňoch otočil o 180 stupňov a emisný obchod už žiadal zrušiť. Za škandalózny emisný kšeft národniarov napokon potrestal dvojnásobnou výmenou ministra a napokon aj odobratím ministerstva životného prostredia. O škode, ktorá vznikla Slovensku, stále zaryto mlčí. Špeciálna prokuratúra zatiaľ vyčíslila stratu na 66 miliónov eur.)

Robert Fico, slovenský premiér
o ekonomike a rozpočte na rok 2009, ktorý počítal s rastom ekonomiky +6,5 percenta

„Rozpočet chráni ľudí pred dosahmi hospodárskej a finančnej krízy.“
„V roku 2009 žiadne uťahovanie opaskov.“
„Jedným z cieľov vlády v tomto roku bude dostať Slovensko medzi päť krajín Európskej únie s najvyšším ekonomickým rastom.“

(Skutočnosť: Slovensko sa v tomto roku, naopak, o šesť percent prepadne a zaradí sa medzi najslabšiu desiatku z európskej dvadsaťsedmičky.)

Ján Počiatek, minister financií (Smer) o deficite verejných financií v roku 2009

Vláda jednoznačne trvá na tom, že udrží deficit... Foto: SITA
Počiatek Vláda jednoznačne trvá na tom, že udrží deficit verejných financií pod trojpercentnou hranicou.

„Vláda jednoznačne trvá na tom, že udrží deficit verejných financií pod trojpercentnou hranicou.“

(Pôvodne mal kabinet naplánovaný schodok verejných financiách iba na úrovni 1,7 %. Potom však vláda zistila, že štátna kasa sa neplní podľa očakávaní a že nie je schopná výraznejšie šetriť. Mínusový výsledok za tento rok bude vyše 6,3 %.)

Ján Figeľ, predseda KDH
o ambíciách svojho hnutia

Ján Figeľ, predseda KDH. Foto: Robert Hüttner
Ján Figeľ Ján Figeľ, predseda KDH.

„Kresťanskode­mokratické hnutie je schopné na budúci rok vyhrať voľby.“

(Takýto medový motúzik v septembri poťahoval popod nos 300 delegátom snemu Ján Figeľ, ktorého volili za predsedu KDH. Hnutie pritom v prieskumoch dosahuje zhruba 10-percentnú podporu.)

Ján Slota, šéf SNS
v máji zosumarizoval svoj majetok

V priznaní mám napísané jedno bentley. Kúpil... Foto: SITA
Ján Slota V priznaní mám napísané jedno bentley. Kúpil som ho v autobazári. Stálo niečo cez dva milióny korún. Teraz som si kúpil Ladu Nivu za 250- alebo 300-tisíc korún.

„V priznaní mám napísané jedno bentley. Kúpil som ho v autobazári. Stálo niečo cez dva milióny korún. Teraz som si kúpil Ladu Nivu za 250– alebo 300-tisíc korún.“

(Slota oznámil národu, že vôbec nie je takým boháčom, za akého je považovaný. Pre portál aktualne.sk sa posťažoval, že mu nepatrí ani superšportiak Mercedes McLaren, v ktorom sa vyvážal.)

Ľubomír Vážny, minister dopravy (Smer)
v apríli o tom, koľko bude stáť 70 km novej súkromnej diaľnice

Nedávno odštartovaná výstavba rýchlostnej cesty... Foto: Robert Hüttner
Minister Ľubomír Vážny Nedávno odštartovaná výstavba rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou cez PPP projekty je podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho najlacnejšie možné riešenie, ktorým Slovensko postaví diaľnicu skôr ako za vlastné peniaze.

„Neviem, nepočítal som to.“

(Minister tak reagoval na otázku Pravdy, či môže potvrdiť, že najdlhšia z troch súkromných diaľnic skutočne vyjde krajinu až 7,6 miliardy eur, teda na 230 miliárd korún. Niekoľko mesiacov totiž tvrdil, že to bude iba necelá tretina zo spomínanej sumy – 2,3 miliardy eur.)

Silvio Berlusconi, taliansky premiér
bagatelizoval útrapy obyvateľov Aquily, ktorých po ničivom zemetrasení úrady umiestnili v stanových táboroch

Majú tu lieky. Majú tu stravu. Majú tu... Foto: ČTK/AP
Silvio Berlusconi Majú tu lieky. Majú tu stravu. Majú tu prístrešie na noc. Mali by to brať ako víkend v kempingu.

„Majú tu lieky. Majú tu stravu. Majú tu prístrešie na noc. Mali by to brať ako víkend v kempingu.“

(Mnohým z desaťtisícov postihnutých, ktorým prírodný živel vzal strechu nad hlavou, sa „víkend v kempingu“ nepríjemne predĺžil – dodnes žijú v improvizovaných ubytovniach.)

Benedikt XVI., pápež
pri svojej marcovej prvej návšteve Afriky

Pápež Benedikt XVI. počas omše v Nazarete. Foto: AP, SITA
pápež Benedikt XVI., Blízky východ Pápež Benedikt XVI. počas omše v Nazarete.

„AIDS nemožno premôcť rozdávaním kondómov – len to problém zhoršuje.“

(Subsaharská Afrika je chorobou AIDS postihnutá najviac na svete. Aj viacero katolíckych organizácií už Vatikán verejne požiadalo, aby zmenil svoj záporný postoj k antikoncepcii, lebo odmietanie kondómov vystavuje milióny Afričanov nebezpečenstvu nakazenia sa vírusom HIV.)

Steve Forbes, zostavovateľ rebríčkov najbohatších ľudí na svete
zhodnotil dve podujatia v Bratislave

Psy prinesú ľuďom viac radosti a narobia menej... Foto: Robert Hüttner
Steve Forbes Psy prinesú ľuďom viac radosti a narobia menej škôd ako politici.

„Psy prinesú ľuďom viac radosti a narobia menej škôd ako politici.“

(Odpoveď na otázku, či podľa neho ľudí na Slovensku viac zaujalo stretnutie najvyšších špičiek krajín NATO alebo prebiehajúca Svetová výstava psov.)

debata chyba