Podporiť protest dopravcov chcú aj Ukrajinci, Česi a Maďari

Protest dopravcov a blokovanie dopravy v Bratislave pokračujú už druhý deň. Nespokojní nákladní dopravcovia rozšírili blokádu na kľúčovej ceste na východe Bratislavy. K protestujúcim dopravcom sa postupne pridávajú aj ďalší v Košiciach, Poprade a najnovšie v Nitre a Banskej Bystrici. Do Bratislavy stále prúdia nové kamióny, ktoré sa spontánne alebo organizovane pridávajú k protestu.

08.01.2010 14:44 , aktualizované: 17:29
Blokáda dopravcov Foto:
Desiatky kamiónov už druhý deň blokujú jednu z bratislavských dopravných tepien - Rožňavskú ulicu.
debata

Podľa Jaroslava Polačka z Únie dopravcov Slovenska sa na mestskom obchvate na Prístavnom moste pohybovalo asi 30 kamiónov. Okrem nich vodiči videli ďalšiu skupinu kamiónov v Lamači, skupina kamiónov sa teraz zhromažďuje na opačnej strane Bratislavy pri Zlatých pieskoch.

Dopoludnia musela polícia na Rožňavskej ulici uzavrieť aj pruh v smere z centra mesta.Podľa niektorých médií protestujúcich dopravcov vytláčali kukláči. Hovorca bratislavského krajského policajného riaditeľstva František Peczár to však odmietol. „Nijakí členovia policajného pohotovostného útvaru neboli v súvislosti s protestom dopravcov nasadení,“ uviedol.

Odmietol tiež, že by kamionistom bezdôvodne brali preukazy. „Žiadne vodičské preukazy neboli v súvislosti s kamionistami odobraté,“ dodal. Polícia ich podľa neho šoférom odoberie, len ak by porušili dopravné predpisy.

Rožňavskú ulicu zatarasili nákladné autá v smere do centra vo štvrtok ráno. Šoféri v piatok do­poludnia podľa polície prešli aj na druhú stranu ulice a zablokovali oba jazdné pruhy v smere do i von z mesta.

„Je úplne uzavretá Rožňavská ulica. Križovatku Rožňavská – Trnavská Tomášikova riadi bratislavská dopravná polícia. Okrem Rožňavskej ulice, ktorú kvôli blokácii kamionistov odkláňame na priľahlé komunikácie, je v Bratislave situácia pokojná a všetky cesty sú prejazdné,“ poznamenal hovorca krajského riaditeľstva polície v Bratislave František Peczár. V okolí Rožňavskej ulice sa tvorili dopravné zápchy.

Ráno dopravcovia odstavili časť križovatky Tomášikova, čím spôsobili v rannej doprave chaos. Dopravný podnik momentálne vyjednáva, aby protestujúci uvoľnili jeden pruh na Rožňavskej ulici. Situácia v bratislavskej MHD je veľmi problematická, mnohé spoje meškajú. Tým, že v piatok dopravcovia sa presunuli aj na Bajkalskú a Galvániho ulicu, spoj číslo 31 a 39 je úplne zablokovaný. Iné spoje musia zase premávať po obchádzkových trasách.

Policajti chceli kamióny odťahovať

Situácia na Rožňavskej ulici sa vyostrila po tom, ako sa odťahová služba pokúsila odtiahnuť jeden z kamiónov z kolóny. Proti tomuto kroku sa postavili vodiči odstavených áut, ktorí sa snažia vyjednávať s políciou. Na mieste posilnila svoju prítomnosť aj polícia, prišlo sem viacero hliadok, ktoré pôvodne dohliadali na dopravu na križovatke Rožňavská – Tomášikova. Na tomto mieste sú teraz aj policajní psovodi. Zatiaľ nie je jasné, či kamióny z kolóny začnú odťahovať, ale ťažká technika je tu už pripravená.

O blokádu sa dopravcovia pokúsili aj na mestskej magistrále, ktorá je súčasťou diaľničného ťahu na sever Slovenska. Na ceste sa podľa skorších informácií tri kamióny pohybovali vedľa seba približne desaťkilometrovou rýchlosťou. Polícia ich podľa Peczára odstavila, a obchvat je tak prejazdný. Podľa Stella Centra mapujúceho dopravu na cestách kamionisti v ďalších slovenských mestách zatiaľ problémy na cestách nespôsobili.

Protest sa postupne rozširuje do ďalších miest

V Košiciach ulice kamionisti neblokujú, ale prechádzajú mestom. „Chodia okolo mesta. Idú pomaly, ale plynulo a trúbia. Plynulosť cestnej premávky je však zabezpečená,“ povedala hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Košiciach Jana Demjanovičová.

Poprad by mal byť ďalším miestom, kde sa aktivizujú kamionisti nespokojní s novým systémom elektronického mýta. „Aj v Poprade bude vidno, že sme tu,“ vyhlásil jeden z nespokojných kamionistov Ladislav Feješ. Akým spôsobom dajú svoju nespokojnosť najavo, dopredu nespresnil. Aktivity popradských kamionistov sa majú začať v krátkom čase. Chcú vyjadriť podporu svojim kolegom, ktorí sú už v Bratislave. Organizujú sa individuálne, ale podporujú Úniu dopravcov Slovenska. Na internetovej stránke únie kamionisti vyzývajú svojich sympatizantov na osobných autách, aby v piatok o 17:00 vyjadrili svoju solidaritu trúbením.

Vodiči kamiónov v Košiciach podporili... Foto: SITA
protest dopravcov, Košice Vodiči kamiónov v Košiciach podporili požiadavky pomalou okružnou jazdou mestom.

Aj v Nitre sa začína protestná jazda dopravcov proti zavedeniu elektronického mýta. Kolóna kamiónov prejde smerom od Bratislavy cez okružnú križovatku pod Zoborom, centrum mesta, sídlisko Klokočina a späť. Jeden z dopravcov informoval, že jazdou chcú podporiť protestujúcich kolegov v Bratislave a ukázať kompetentným, že nesúhlasia s novým mýtnym systémom. V súčasnosti je na jazdu pripravených zhruba 20 kamiónov, ďalšie sa postupne pridávajú. K protestu ich organizátori vyzvali prostredníctvom internetu. Dopravu blokovať nebudú, len ju spomalia.

K protestu svojich kolegov v Bratislave sa pripájajú aj nákladní autodopravcovia v Banskej Bystrici. Koordinátor tamojšej protestnej akcie Pavol Salon, zhruba pätnásť kamionistov vyrazí zo stanice pohonných hmôt Shell v banskobystrickej mestskej časti Medený Hámor, odkiaľ pomalou jazdou pôjdu až na koniec mesta v smere na Zvolen a späť. Koľko takýchto jázd urobia, zatiaľ nevedel povedať.

Do dvoch desiatok nákladných áut sa v Trenčíne zúčastnilo na protestnej jazde dopravcov proti novému systému elektronického mýta. Kolóna prešla cez jediný cestný most a cestou cez centrum mesta vodiči trúbili. K blokáde ani spomaleniu dopravy nepristúpili. Koordinátor akcie František Lengyel uviedol, že jazdou vyjadrili solidaritou s hlavnou protestnou akciou v Bratislave, kde sú aj trenčianski dopravcovia.

"Chceme, aby si ľudia uvedomili, že sa to dotkne priamo ich v zdražovaní. Aby si to uvedomili aj dôchodcovia, ktorí volili súčasnú vládu,” uviedol Lengyel. Dopravcovia sú podľa jeho slov odhodlaní v protestoch pokračovať, pričom Lengyel nevylúčil ani blokády ciest.

Ružomberok je ďalším mestom, kde kamionisti nespokojní s novým systémom elektronického mýta, robia tzv. spanilú jazdu. Podľa informácie od ružomberského koordinátora z Únie dopravcov Slovenska Miroslava Bieleného sa do protestu zapojilo 15 až 18 kamiónov. Tie sa presúvajú pomalou rýchlosťou po cestách okresu.

K protestu voči zavedenému systému mýta sa podľa koordinátorov akcie chce pridať aj približne 40 ukrajinských kamiónov. Žilinský koordinátor protestnej akcie Únie autodopravcov Slovenska Miroslav Bielený uviedol, že ukrajinskí dopravcovia avizovali podporu zablokovaním hraničných priechodov medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Podľa jeho slov úniu už oslovili i českí a maďarskí dopravcovia, ktorí tiež zvažujú podporiť protestnú akciu. Rovnako ako v ostatných regiónoch Slovenska aj martinskí a žilinskí vodiči sú pripravení na blokády alebo pomalé jazdy v kolónach. Podľa Bieleného mnohé nákladné vozidlá zo Žilinského kraja odišli do Bratislavy, no niekoľko kamiónov sa vydalo na spanilú jazdu po cestách 1/18 v Ružomberskom okrese a 1/59 v okrese Liptovský Mikuláš. Podobnú jazdu 10– až 20-kilometrovou rýchlosťou za sebou idúcich kamiónov vo štvrtok podvečer odstavila polícia na trase medzi Žilinou a Martinom.

Dopravcovia tvrdia, že elektronické mýto, ktoré Slovensko zaviedlo od 1. januára pre vozidlá nad 3,5 tony, je nepripravené a zvyšuje im náklady. Sťažujú sa, že platia za niektoré úseky aj dvakrát. Žiadajú pozastavenie prevádzky mýta, prehodnotenie spoplatnených úsekov, zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt a dane z motorových vozidiel, ako aj označenie úsekov podliehajúcich mýtu dopravnými značkami.

Nové mýto vyvolalo aj zápchy na hraniciach, kde najmä zahraniční vodiči niekoľko hodín čakali na palubné jednotky. Najviac postihnutý bol kysucký hraničný priechod s Českom Svrčinovec-Mosty u Jablunkova. Podľa českej polície tam aj dnes čaká asi stovka kamiónov v 1,5-kilometrovej kolóne.

Rožňavská ulica bola v smere do centra...
Na Rožňavskej ulici uviazli aj trolejbusy.
+13Prvá križovatka za Tomášikovou už bola voľná.
debata chyba