Packa vyhlásil vojnu dopravcom, v Košiciach ho 'majú na háku'

"Začínam mať taký dojem, že dopravcom s jedlom rastie chuť. Musia rátať s tým, že každý z nich bude postihnutý v plnej výške trestu," povedal na margo protestujúcich kamionistov prezident Policajného zboru Ján Packa.

11.01.2010 15:56 , aktualizované: 17:40
Packa Foto:
Viceprezident Policajného zboru Stanislav Jankovič (vľavo) a prezident Ján Packa.
debata

Pripomenul, že polícia zastavila kamióny na bratislavskej Rožňavskej ulici pre to, aby predišla kolapsu dopravy. Pretrvávajúci protest je však podľa neho v rozpore so zákonom a vyvodia z toho dôsledky. Jedným z nich má byť aj odobratie vodičského preukazu za neuposlúchnutie výzvy policajta až na dva roky.

Oprávnenie viesť motorové vozidlo je pritom pre dopravcov základným prostriedkom k obžive, čo si podľa vlastných slov Packa uvedomuje. „Nebudeme hľadieť na to, že ho potrebujú,“ vyhlásil.

„Naše zákony umožňujú legálny štrajk a nie anarchiu,“ povedal s tým, že sa snažili dohodnúť najprv po dobrom. Po najnovších udalostiach však polícia končí s toleranciou tohto protestu a použije všetky zákonné prostriedky, ktoré na to má. „Môžem vám povedať, že ich máme naozaj dosť,“ povedal. Bežný život občanov je totiž podľa neho prednejší ako záujem súkromných dopravcov.

V Košiciach sa vyhrážok polície neboja

Protestujúci autodopravcovia v Košiciach sa policajných vyhrážok neboja, uviedla to koordinátorka Anna Ondrušová. Reagovala tak na vyhlásenia policajného prezidenta Jána Packu. Ten vyhlásil, že polícia bude protestujúcim vodičom brať vodičské preukazy, v Košiciach chcú vozidlá odťahovať.

Na blokáciu celej Južnej triedy je podľa Ondrušovej pripravených viac ako 100 kamionistov. „Chlapci ho pozdravujú. Ako nás on má na háku, tak my máme jeho na háku. Pokojne môžete citovať,“ povedala Ondrušová. Na otázku, či sa neobávajú protestujúci vodiči odobratia vodičských preukazov, odpovedala záporne. „Pokojne môže prísť a zobrať ich,“ doplnila. Ako dodala, blokovať Južnú triedu budú dovtedy, pokiaľ bude trvať protestná akcia v Bratislave.

Protestujúcich autodopravcov prichádzajú stále podporovať občania. Podľa starostu košickej mestskej časti Krásna Mareka Kažimíra sa na petičné hárky podpísalo od rána viac ako 450 obyvateľov. Mnohí z nich prinášajú vodičom pizzu či bagety, varí sa guláš, k dispozícii majú aj kávu a čaj. Chodia aj podnikatelia a pýtajú sa, ako by mohli pomôcť. „Občania chodia a chodia. Nikto, kto sem prišiel, vodičov nekritizoval,“ konštatoval Kažimír.

Podporu autodopravcom prišiel vyjadriť aj starosta košickej mestskej časti Barca František Krištof. Podľa neho totiž nemá logiku, aby boli spoplatnené úseky v meste. „Má to byť zakotvené pragmaticky,“ uviedol.

SITA

debata chyba