Dve ministerstvá zaniknú, ľudia i agenda zostanú

Koalícia Roberta Fica sa dohodla, že zníži počet ministerstiev zo 14 na 12, zachová však ich agendu a iba ju rozdelí pod iné rezorty. Zrušiť sa majú aj krajské stavebné úrady, Fond národného majetku zníži počet zamestnancov. Za tieto zmeny hlasovali všetci členovia vlády, parlament ich chce schváliť rýchlou procedúrou začiatkom februára.

15.01.2010 14:41 , aktualizované: 20:27
debata

„Nikdy by som si nepomyslel, že autodopravcovia majú takú silu, že môžu zlučovať ministerstvá,“ komentoval Stanislav Janiš z SDKÚ rozhodnutie vlády, ktorým chce kompenzovať ústupky dopravcom.

Nová štruktúra rezortov si počká na budúcu vládu. Platiť začne 1. júla, teda po parlamentných voľbách. Opozícia neverí, že Robertovi Ficovi ide päť mesiacov pred voľbami o šetrenie. „Je to len ďalší populistický marketingový ťah Smeru,“ zhrnul jej postoj Gyula Bárdos z SMK.

Rovnako ako ochranári aj SDKÚ, SMK a KDH rozhodne odmietajú začlenenie ministerstva životného prostredia pod pôdohospodárstvo. Žiadajú tiež zrušenie FNM. Parlament im takýto návrh pred rokom odmietol. Mária Sabolová z KDH potvrdila, že ho dajú opäť pri prerokúvaní vládneho návrhu. Predstaviť si vedia aj zrušenie ministerstva hospodárstva.

„Ak chcem zrušiť ministerstvá, musím zrušiť ich agendu. Inak to je len premenovanie tabúľ,“ tvrdí Janiš. SDKÚ predstavila svoju víziu zoštíhlenia vlády pre ďalšie volebné obdobie. Zrušila by ministerstvá hospodárstva a výstavby, ako aj FNM. Zanikla by tiež funkcia podpredsedu vlády bez rezortu, ktorým je dnes Dušan Čaplovič (Smer). Ako nové by mohlo vzniknúť ministerstvo infraštruktúry.

Zánik ministerstva životného prostredia považuje Miloslav Beblavý z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť za najdôležitejšiu a zároveň najhoršiu zmenu. „Je to návrat pred november 1989. Osobitne zlúčenie s výrobným rezortom, ktorý má záujem ťažiť drevo a stavať vodné diela tam, kde sa snaží envirorezort prírodu chrániť, je veľmi problematické.“

Premiér si však za zlúčením rezortov stojí. Pripomenul, že k ich agende pribudne aj regionálny rozvoj. „Budeme môcť prijímať racionálnejšie aj strategicky dôležité rozhodnutia,“ vyhlásil. Šéf envirorezortu Jozef Medveď neprotestuje, chce len „zachovať autoritu životného prostredia“.

debata chyba