Návaly snehu zablokovali Bratislavu

Metropola Slovenska zažila ráno a doobeda snehovú kalamitu. Napriek tomu, že meteorológovia správne predpovedali, že snežiť má na západe krajiny od nedeľe večera a celý pondelok, nepodarilo sa cestárom predísť kolapsu dopravy.

18.01.2010 09:41 , aktualizované: 12:52
Počasie, Bratislava Foto:
Doprava na Šancovej ulici bola napriek snehu plynulá.
debata

Na príjazdových cestách do mesta sa v rannej špičke vytvorili siahodlhé kolóny. Tá na diaľnici zo Senca mala až sedem kilometrov, odstraňovali tam následky dopravnej nehody pri ktorej skončilo osobné autá mimo vozovky. Po starej ceste museli vodiči počítať s vyše polhodinovým zdržaním.

Autá smerujúce do hlavného mesta z Modry a z Šamorína čakali až hodinu. Zablokované boli aj hlavné tepny vnútri mesta. Po moste Apollo a po Prístavnom moste sa autá presúvali pol hodinu. Havarovaný kamión zablokoval oba jazdné pruhy za mostom Lafranconi v smere na diaľnicu do Viedne, cestári tu však hlásili minimálne zdržanie.

V Bratislave naďalej sneží, Slovenský hydrometeorologický ústav varuje že počas dňa má napadnúť 8 až 12 centimetrov.

Nehody si zranených nevyžiadali

V Bratislavskom kraji zaevidovali od 07:00 do poludnia 24 nehôd a 11 škodových udalostí. Je to viac nehôd ako zvyčajne, našťastie nikto nebol zranený. Ako informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár, jednu nehodu s vážnymi zraneniami zaznamenali na diaľnici D1 v smere Bratislava – Senec.

Cesty v správe hlavného mesta Bratislava sú aj napriek pretrvávajúcemu sneženiu zjazdné. Cestári začali s odhŕňaním snehu v nedeľu krátko pred ôsmou hodinou večer, keď bol nariadený celomestský posyp a pluhovanie. V pluhovaní sa pokračovalo celú noc a nariadený bol ďalší celomestský posyp ciest a sprejazdňovali sa mosty a nájazdy na ne, pokračovať budú aj popoludní.

V Trnave nasadili všetky mechanizmy

Cestári z firiem TT-Komfort a A.S.A. Trnava odstraňujú sneh z mestských komunikácií od 5:00. V teréne je v súčasnosti všetkých 16 mechanizmov a 12 pracovníkov, ktorí ručne dočisťujú chodníky i autobusové zastávky.

Ako informovala Gabriela Slamková z odboru dopravy a komunálnych služieb mestského úradu v Trnave, všetky cesty, aj tie menej dôležité, odhrnuli a následne posypali. V súčasnosti ich prechádzajú druhýkrát. Pre neustále sneženie sa napriek tomu na niektorých cestách nachádza vrstva kašovitého alebo ujazdeného snehu. „Nezaznamenali sme však žiadnu sťažnosť od obyvateľov,“ uviedla Slamková. Pracovať budú podľa nej až kým neprestane snežiť.

Údržbu 243 kilometrov miestnych komunikácií a chodníkov a 117-tisíc metrov štvorcových parkovísk a námestí zabezpečujú firmy TT-Komfort s.r.o. a A.S.A. Trnava s.r.o. Trnava, ktoré majú spolu 16 zariadení na posýpanie ciest a odhŕňanie snehu. V prípade potreby má mesto zmluvu aj s externými dodávateľmi.

Údržbu ciest prvej, druhej a tretej triedy, ktoré prechádzajú Trnavou, má na starosti Správa a údržba ciest Trnavského kraja. Ráno boli hlavné cestné ťahy odhrnuté.

Bratislavu zasypal sneh, ľudia čakali na...
Bratislavčania na podobné nádielky snehu nie sú...
+5Cestári mali v pondelok v Bratislave čo robiť.
debata chyba