Ministerstiev bude 12, rozhodli poslanci

Budúca vláda, ktorá vzíde z júnových parlamentných volieb, bude mať o dve ministerstvá menej ako súčasný kabinet premiéra Roberta Fica (Smer). Rozhodol o tom parlament, ktorý schválili zníženie počtu ministerstiev na 12.

20.01.2010 17:46
Parlament, NR SR Foto:
Parlament odhlasoval, že ministerstvo pôdohospodárstva sa zlúči s ministerstvom životného prostredia a ministerstvo hospodárstva sa spojí s rezortom výstavby.
debata

Ministerstvo pôdohospodárstva sa zlúči s ministerstvom životného prostredia, spoja sa tiež ministerstvo hospodárstva a výstavby. Zmena by mala priniesť úsporu peňazí. Zámer kritizovala opozícia i ekologickí aktivisti.

Zmeny by mali podľa predbežných odhadov ušetriť ročne do zhruba 13,28 milióna eur. Zámer znížiť počet ministerských úradov ohlásil predseda vlády už vlani. S konkrétnym návrhom prišiel po návrhu na zníženie spotrebnej dane z nafty, čo spôsobí výpadok príjmov štátu vo výške asi 100 miliónov eur. Práve zmeny v štátnej správe by tento výpadok v príjmoch mali zmierniť.

Ministerstvo pôdohospodárstva bude mať po zlúčení s ministerstvom životného prostredia na starosti aj regionálny rozvoj, ktorý v súčasnosti zastrešuje ministerstvo výstavby. Pod právomoci úradu bude patriť tiež Agentúra na podporu regionálneho rozvoja. Pod ministerstvo hospodárstva zas prejde Štátny fond rozvoja bývania, ktorý okrem iného poskytuje pôžičky a dotácie na výstavbu alebo nehnuteľností.

Zmeny sa dotknú aj ministerstva kultúry, ktorému pribudnú právomoci v oblasti cestovného ruchu spolu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch. Ministerstvo vnútra zas prevezme pracovnú náplň krajských stavebných úradov, ktoré chce vláda zrušiť. Riadenie čerpania eurofondov z ministerstva výstavby získa Úrad vlády. Rozšíri sa tiež názov ministerstva školstva na ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

Opozícia označila zámer vlády za populistický, návrhu vyčítala chýbajúce údaje o plánovanom počte prepustených úradníkov či ušetrených výdavkoch. Poslankyňa Jarmila Tkáčová (SDKÚ) tiež kritizovala, že k závažným zmenách sa nemohli vyjadriť odborníci. „Návrh je neoprávnený, nelegitímny a neodborný,“ vyhlásila v rozprave.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský žiadal zastavenie rokovania o návrhu, keďže podľa neho neboli splnené zákonné podmienky na skrátené legislatívne konanie. „Pol roka pred parlamentnými voľbami pripravovať novú pozíciu pre budúcu vládu, to sa mi zdá nekorektné,“ dodal.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) oponoval, že je ideálny čas pre zmenu. „Nová vláda má šancu akceptovať nové nastavenie,“ tvrdil.

Ekologickí aktivisti zas upozornili, že po rozšírení právomocí ministerstva pôdohospodárstva sa môže oslabiť ochrana životného prostredia. Za chybu to označili aj viacerí opoziční poslanci.

debata chyba