Slovenskí lekári sú už na Haiti

Na Haiti začínajú pôsobiť prví slovenskí záchranári. Lekársky tím z Bratislavy dorazil do hlavného mesta ostrovnej krajiny a rozvinul sa tri kilometre od letiska v metropole Port-au-Prince. Stalo sa tak krátko po opakovanom včerajšom zemetrasení, ktoré však už nespôsobilo väčšie škody.

21.01.2010 09:20
zemetrasenie na Haiti Foto:
Zranení ľudia v areáli organizácie Ľudia bez hraníc hľadajú zdravotnú pomoc.
debata

O príchode záchranárov na ostrov informoval vedúci tímu Juraj Benca z Bratislavskej Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Škola vyslala v utorok do postihnutej krajiny dva trojčlenné tímy. Ďalší je už tiež na mieste. „Tretí tím pod mojím vedením poletí najskôr v piatok alebo až v sobotu a povezie takmer tri tony liekov,“ uviedol pre Pravdu rektor školy Vladimír Krčméry.

V Port-au-Prince dlhodobo pôsobí mobilná zdravotná jednotka, ktorú zriadila pred tromi rokmi bratislavská škola spolu s americkým kňazom Leom Flechettom. Zváža zranených do nemocnice, ktorá zemetrasením veľmi neutrpela. „Zahynula však takmer polovica haitských zdravotných sestier, ktoré tam pracovali,“ dodáva profesor Krčméry.

Slovenskí lekári cestovali na Haiti civilným letom cez Paríž a Santo Domingo (hlavné mesto Dominikánskej republiky). Autom sa presunuli k haitskej hranici, kde ich už čakal generálny konzul. So sebou viezli asi 400 kilogramov liekov. Teraz pôsobia len asi tri kilometre od letiska v hlavnom meste. Práve tam sa sústreďuje pomoc z celého sveta.

Na Haiti sa chystajú aj muži z Komplexnej centrálnej záchrannej služby so sídlom v Gabčíkove. Špeciálny záchranný tím vysiela ministerstvo vnútra v spolupráci s ministerstvom zahraničia. Ide o šestnásť záchranárov so skúsenosťami pri odstraňovaní následkov zemetrasenia napríklad v Turecku v roku 1999 a v iránskom meste Bam v roku 2003.

„Máme zbalené, sedíme takpovediac na kufroch, len odletieť,“ prízvukoval v stredu podvečer šéf tímu Ján Culka. Pôvodne mali odcestovať už v stredu, ale pre komplikácie s dopravou sa tak stane pravdepodobne až v sobotu ráno.

debata chyba