Pozemky kraja naďalej kontroluje Flašíková a spol.

Špičková predstaviteľka Ficovho Smeru Monika Flašíková-Beňová zostáva zabetónovaná v orgánoch firmy Danube Arena, ktorá si za euro prenajala pozemky bratislavskej župy.

23.01.2010 12:52
Monika Flašíková-Beňová Foto:
Poslankyňa Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flašíková - Beňová v rozhovore s novinármi počas prvého zasadnutia zastupiteľstva kraja.
debata

Hoci bývalá vicežupanka sľúbila novému šéfovi kraja Pavlovi Frešovi (SDKÚ), že zariadi okamžité zrušenie pochybnej zmluvy o prenájme, doteraz to neurobila. „Čakám, že sa tak stane,“ vyhlásil Frešo na včerajšom zasadnutí zastupiteľstva.

Župan potvrdil informácie Pravdy, že krátko po voľbách kraj stratil kontrolu nad pozemkami, na ktorých má stáť športová hala. „Považujem takéto konanie za drzé,“ uviedol Frešo. Podľa neho samosprávny kraj momentálne Danube Arenu nemá v rukách, no preberá za ňu všetky záväzky. Pripomenul, že za zmluvou stojí stranícka elita Smeru.

Kým ešte vo štvrtok Flašíková tvrdila, že so zrušením dokumentu „nemá nijaký problém“, včera v zastupiteľstve už hovorila, že na to „vynaloží všetko úsilie“.

Deväť hektárov pozemkov v Petržalke v dnešnej účtovnej hodnote 600 miliónov korún (takmer 20 mil. eur) má Danube Arena v dlhodobom prenájme od spoločnosti 1. župná, ktorú si kraj založil na ich správu. „Ak v súčasnosti chceme 1. župnej povedať, aby urobila opatrenia v Danube Arene, musíme sa dohodnúť s menšinovým vlastníkom Parnhams Limited,“ povedal Frešo.

Flašíková, ktorá je naďalej poslankyňou VÚC, na piatkovom rokovaní zastupiteľstva vyhlásila, že sa funkcie v 1. župnej vzdá. Z postu predsedu predstavenstva v jej dcérskej firme by ju muselo odvolať nové vedenie 1. župnej. V zmysle nájomnej zmluvy to však môže zablokovať menšinový akcionár Parnhams Limited. Ten odkúpením jednej akcie získal sedem percent majetku.

Budúcu spoluprácu s firmou Parnhams, ktorá sa podujala financovať halu, však Frešo nevylúčil. Pripustil, že ak sa vzťahy vrátia do stavu spred decembra a vykonaná kontrola preukáže výhodnosť projektu, je ochotný v ňom pokračovať. „Nijakému serióznemu investorovi nemôže predsa prekážať audit,“ zdôraznil Frešo.

debata chyba