Polícia: Troch väzňov z Guantánama ráno priviezli na Slovensko

Troch väzňov z americkej základne Guantánamo na Kube priviezli skoro ráno na Slovensko. Informoval o tom bez bližších podrobností hovorca policajného prezídia Martin Korch. Polícia tak poprela dohady niektorých médií, podľa ktorých muži boli eskortovaní na Slovensko cez víkend.

25.01.2010 16:33 , aktualizované: 17:59
Guantánamo Foto:
Ilustračné foto
debata

O prijatí trojice z kontroverznej väznice už skôr rozhodla vláda. Polícia detaily o prevoze a umiestnení trojice mužov tají. Odôvodňuje to ochranou ich bezpečnosti.

Televízia Markíza najprv uviedla, že trojica zajatcov z Guantánama sa mohla nachádzať v konvoji policajných áut, ktorá v nedeľu smerovala z letiska v Košiciach do utečeneckého tábora v Humennom. „Tieto osoby neboli v kolóne, ktorá v nedeľu sme­rovala do Humenného. Kolóna bola súčasťou krycích opatrení s cieľom zabezpečiť nerušený prevoz,“ reagoval v dnešnom tlačovom vyhlásení Korch. Markíza neskôr informovala, že v Bratislave pristálo americké vojenské lietadlo, na palube ktorého mohla byť trojica zajatcov.

Viaceré médiá tiež špekulovali, že väzni mohli byť prevezení do utečeneckého tábora v Medveďove.

O prijatí zajatcov z Guantánama informovali zástupcovia vlády minulý týždeň. Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka sú to ľudia, ktorí neboli obvinení a nebola im dokázaná žiadna vina. Vláda i zástupcovia polície viackrát ubezpečovali, že muži hrozbu pre Slovensko nepredstavujú; mená či údaje o ich veku a pôvode však údajne pre ich bezpečnosť neuviedli.

Informácie o prevezení väzňov potvrdilo dnes aj americké ministerstvo spravodlivosti. Na svojej internetovej stránke napísalo, že identitu zajatcov nezverejňujú na žiadosť slovenskej vlády.

Väznicu Guantánamo zriadilo USA začiatkom roku 2002 a zadržiavalo v nej osoby podozrivé z terorizmu. Organizácie zaoberajúce sa ochranou ľudských práv ju často kritizujú pre podmienky, v akých tam stovky ľudí držali. Prezident Spojených štátov Barack Obama po svojom nástupe do funkcie pred rokom ohlásil jej zatvorenie. Spojené štáty sa snažia osoby, ktorým nebola dokázaná vina, umiestniť v tretích krajinách.

Zajatcov sa už rozhodli prijať napríklad aj ďalšie európske štáty, ako Francúzsko, Taliansko či Maďarsko.

debata chyba