Samosprávy sa ľudí z Guantánama neboja, spoliehajú sa na políciu

Väčšina zástupcov obcí a miest, v ktorých sa nachádzajú tábory pre utečencov, sa možnej prítomnosti väzňov z Guantánama neobáva. Spoliehajú sa na policajnú ochranu zariadení alebo nepovažujú trojicu za nebezpečných. Vyplýva to z ankety medzi zástupcami samospráv. Troch väzňov z americkej základne na Kube prepravili na Slovensko v pondelok, miesto ich pobytu ostalo tajné.

26.01.2010 16:18
Gauntánamo Foto: ,
Gauntánamo
debata

„Tábor u nás v meste je strážený a ak ich pustili Američania, tak pravdepodobne nie sú nebezpeční,“ uviedla zástupkyňa primátora Humenného Mária Cehelská. V tábore pre utečencov boli v Humennom už v minulosti podľa Cehelskej viacerí ľudia z arabských krajín, bezpečnostnú situáciu v meste to však nezhoršilo. Cehelská by nenamietala ani proti prípadnému trvalému usídleniu troch ľudí z Guantanáma v meste.

Strach z tábora či z prípadného umiestnenia väzňov nemajú ani v Sečovciach. „Tábor je dobre strážený a ľudí už nevzbudzuje obavy, s jeho obyvateľmi prakticky neprichádzame do styku,“ poznamenala primátorka východoslovenského mestečka Monika Bérešová. Neočakáva, že niektorí z trojice väzňov by sa mohol neskôr v meste usadiť. V okrese je totiž málo pracovných príležitostí, a preto ich podľa Bérešovej budú skôr lákať iné regióny.

Obavy nepociťuje ani starosta obce Opatovské Nová Ves László Jámbor. V obci už niekoľko rokov funguje zariadenie pre cudzincov, samospráve však podľa neho ministerstvo ani iné štátne orgány neoznamujú, kto je v azylovom tábore umiestnený. Obyvatelia obce sa vraj prípadného umiestnenia väzňov z Guantánama neobávajú, poznamenal. Polícia totiž v prípade potreby zabezpečuje v obci zvýšenú ochranu. Naposledy sa tak stalo vtedy, keď bol v tamojšom tábore umiestnený údajný alžírsky terorista Mustafa Labsí.

Nie najlepšie skúsenosti s utečeneckým táborom majú v obci Rohovce v dunajskostredskom okrese. „Mali sme tu napríklad Mustafu Labsího, z tábora však utiekol, tunajší ľudia preto majú strach,“ uviedol starosta obce Eugen Horváth. Sám však neverí, že by niektorého z väzňov z Guantánama previezli práve do pobytového tábora v ich obci. V uliciach sa totiž podľa Horvátha napríklad nepohybujú žiadni policajti, ako to bolo v období, keď bol v tábore Labsí.

Na otázky ČTK odmietol odpovedať starosta obce Medveďov Ladislav Morva. Uviedol len, že nemá žiadnu informáciu o tom, že by niektorého z troch väzňov umiestnili do útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v obci.

Väzňov z americkej základne priviezli na Slovensko podľa polície skoro ráno v pondelok. O ich prijatí už skôr rozhodla vláda. Detaily o prevoze a umiestnení mužov ostali zatiaľ tajné. Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka sú to ľudia, ktorí neboli obvinení a nebola im dokázaná žiadna vina.

Zajatcov sa už rozhodli prijať napríklad aj ďalšie európske štáty, ako Francúzsko, Taliansko či Maďarsko.

debata chyba