Peniaze SDKÚ išli utajenými cestami

Tajomný boháč žijúci v nedobytnej pevnosti v centre hlavného mesta zariaďuje pre SDKÚ pochybné peniaze od firiem z daňových rajov. Ide o pokladníka strany Igora Kuceja. Peniaze tečú cez nenápadný domček v Londýne.

29.01.2010 06:15
Londýn, Destor Investments Foto:
V tomto dome v Londýne sídli firma Destor Investments.
debata

Kucej stojí za spoločnosťou Involve s priamym prepojením na Londýn a základným imaním necelých 100-tisíc eur. Involve podľa zistení Pravdy pravidelne financuje SDKÚ cez pôžičky a krátkodobé finančné výpomoci. V roku 2006 požičala táto spoločnosť SDKÚ 14 miliónov korún (464 700 eur). V roku 2008 je vo finančnej správe od nej uvedená krátkodobá finančná výpomoc 12,4 milióna korún (411 600 eur).

Diskutujte: Stratila SDKÚ dôveryhodnosť?

SDKÚ aj vo štvrtok odmietla objasniť čudné transakcie, ktoré vedú k podozreniu z prania špinavých peňazí. Kucej celý deň nedvíhal telefón.

Bývalý člen strany Ivan Šimko, ktorý ju zakladal, hovorí, že Kucej bol od začiatku pri financiách. „Neviem, odkiaľ sa zjavil. Nebol ani nejako politicky dravý,“ spomína Šimko.

Bydlisko 44-ročného Kuceja sa zhoduje so sídlom firiem, v ktorých pôsobí. Je ním luxusný apartmánový dom na Banskobystrickej ulici v Bratislave, blízko Prezidentského paláca. Na fasáde z čierneho afrického mramoru tam je umiestnená tabuľka Kucejovej spoločnosti Involve.

Modernú šesťpodlažnú stavbu vlastní firma Apartments, v ktorej je Kucej tiež spoločníkom. Zvončeky sú bez menoviek, dozvoniť sa včera napoludnie nedalo ani na vrátnicu. Vchod do budovy bol zamknutý.

Involve, kde je Kucej konateľom, vlastní logo SDKÚ. Podľa oslovených politikov je to nezvyčajné. „To ma prekvapilo, nie je to normálne,“ hovorí Zuzana Martináková, ktorá tiež v minulosti v SDKÚ pôsobila. Väčšina strán má logá napísané na seba.

Jediným spoločníkom Involve je podľa obchodného registra firma Destor Investment so sídlom v Londýne. Podľa premiéra Roberta Fica je spojená s Allied Wings, ktorá SDKÚ mala v minulosti požičať vyše 12 miliónov korún. Majitelia firiem sú z daňových rajov. SDKÚ doteraz tvrdila, že o Allied Wings nič nevie a nemá s ňou nič spoločné.

Aktuálna londýnska adresa firmy Destor Investment, so základným majetkom sto libier, je Julien Close 29. Stojí tam dvojposchodový bytový domček. Žiadna menovka či tabuľka sídla firmy. Susedka vo štvrtok uviedla, že na uvedenej adrese býva nejaký „normálny človek, pravdepodobne Angličan“.

S informáciami o prepojení firiem na SDKÚ prišiel premiér Fico v uplynulých dňoch. Podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová vo štvrtok priznala, že kauza strane na pozitívnom imidži nepridáva. Bližšie však o tom hovoriť nechcela. „Pre mňa je to otázka interných rozhovorov na túto tému,“ dodáva Radičová. Podľa nej Fico klame a vydiera.

K informáciám o prepojeniach na čudné firmy sa odmieta vyjadriť aj ďalší podpredseda Milan Hort. SDKÚ reagovala tým, že podá trestné oznámenie. Podľa nej predseda vlády zneužíva štátne inštitúcie v politickom boji. Prípadom financovania SDKÚ sa už zaoberá polícia aj prokuratúra.

Prvým pokladníkom SDKÚ, ktorý pre ňu zháňal peniaze, bol Gabriel Palacka. Financovanie strany mal podľa Šimka na starosti rozpočtový výbor, v ktorom bol spolu s Palackom ešte Kucej a Pavol Prokopovič. Ten vo štvrtok spájanie so záležitosťami okolo straníckej pokladnice odmietol. „Máme funkciu pokladníka, ktorý je v hierarchii veľmi vysoko. Ten riadi všetky tieto operácie,“ uviedol Prokopovič. Pokladníkom bol Palacka, po ňom Kucej. Ten zároveň patrí medzi pravidelných darcov SDKÚ. Za uplynulé štyri roky od neho dostala oficiálne spolu vyše štvrť milióna korún.

debata chyba