Aktivisti v Bratislave pre PKO žiadajú odchod Ďurkovského

Občianski aktivisti, ktorí dlhodobo bojujú za zachovanie Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave, zatiaľ petíciu za odstúpenie primátora Andreja Ďurkovského (KDH) nespustia. Napriek tomu požadujú Ďurkovského odstúpenie. Uviedla to zástupkyňa aktivistov Katarína Šimončičová. Podľa aktivistov je Ďurkovský zodpovedný za to, že komplexu budov na nábreží Dunaja hrozí zbúranie.

31.01.2010 12:01
Andrej Ďurkovský Foto:
Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský (KDH).
debata

„Zatiaľ momentálne petíciu organizovať nebudeme. Do budúcnosti to však nevylučujem,“ poznamenala Šimončičová. Aktivistka tiež pripustila, že nie je jednoduché zozbierať pod petíciu na odvolanie primátora podpisy od 30 percent z viac ako 380.000 oprávnených obyvateľov Bratislavy, ako to vyžaduje zákon.

Aktivisti rozbehli na internete aj výzvu na odstúpenie primátora. Tú zatiaľ podpísalo takmer päťsto ich podporovateľov. O ďalších krokoch na zachovanie komplexu budov z 50. rokov minulého storočia chcú informovať v najbližších dňoch.

Petíciu za zachovanie PKO podporilo písomne, elektronicky či na internetovej sieti Facebook niekoľko tisíc priaznivcov vrátane viacerých umelcov ako napríklad spevák Peter Lipa či herečka Zuzana Kronerová. „To je jasne prejavený verejný záujem zachovať túto budovu,“ tvrdila Šimončičová.

Šimončičová verí, že PKO sa napokon ešte podarí zachrániť aj napriek tomu, že poslanci mestského zastupiteľstva v decembri rozhodli, že PKO v budúcnosti môže nahradiť nová hala. Tú by si mesto malo prenajímať za 466.480 eur ročne. Halu má postaviť spoločnosť Henbury Development, ktorá vlastní pozemky pod PKO a v jeho okolí postavila komplex budov. Spoločnosť podľa konateľa firmy Jána Krnáča plánuje PKO zbúrať. Nepovedal však, kedy tak spraví. Záleží to vraj od dokončenia štúdie, ktorú si spoločnosť dala vypracovať, ako aj od povolenia. Spoločnosť už PKO začala búrať vlani v apríli, mesto jej v tom zabránilo.

Aktivistom sa nepáči ani postoj mestského zastupiteľstva, ktoré vo štvrtok zbavilo Ďurkovského povinnosti požiadať o zrušenie búracieho povolenia na budovy PKO. K tomu ho pritom zaviazali samotní poslanci ešte minulý rok v apríli.

So zbúraním PKO je oboznámené aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), ktoré v PKO sídli a jeho priestory prenajíma na rôzne kultúrne a spoločenské akcie. Pre pracovníkov strediska je teraz údajne dôležité zistiť dátum začiatku búracích prác. „V priebehu prvého, druhého kvartálu sa potrebujeme dozvedieť ten dátum (…), aby sme vedeli aj my pracovať s klientmi, pracovať s ľuďmi, ktorí v spolupráci sú, čiže s priestorom,“ uzavrel Patrik Taliga z marketingového a obchodného úseku BKIS.

debata chyba