Dzurindovým krokom si SDKÚ podľa Fica riadne strelila do kolena

SDKÚ si krokom predsedu Mikuláša Dzurindu, ktorý oznámil, že nebude kandidovať v parlamentných voľbách, podľa premiéra Roberta Fica riadne strelila do kolena.

01.02.2010 18:19 , aktualizované: 21:38
debata

„Problém financovania SDKÚ tým len prehĺbili,“ povedal po rokovaní rozšíreného predsedníctva Smeru Fico novinárom. Najsilnejšia opozičná strana podľa neho Dzurindovým gestom nevyvodila žiadnu zodpovednosť, lebo tento politický subjekt naďalej zostáva v Dzurindových rukách.

Smer bude v utorok na koaličnej rade s vládnymi HZDS a SNS diskutovať o financovaní SDKÚ a údajnom praní špinavých peňazí a ak lídri strán Vladimír Mečiar a Ján Slota budú súhlasiť, v parlamente vládna trojka navrhne mimoriadnu schôdzu k financovaniu SDKÚ. Fico pripustil, že do úvahy prichádza vyvodenie zodpovednosti voči funkcionárom SDKÚ v orgánoch parlamentu, čo by sa týkalo predovšetkým podpredsedu národnej rady Milana Horta.

Líder Smeru nateraz odmietol účasť v diskusii s Dzurindom, na ktorú ho šéf SDKÚ vyzval. „Prečo sa mám váľať v rovnakej špine ako on,“ spýtal sa Fico. Televízny duel podľa neho prichádza do úvahy až po tom, ako Dzurinda vysvetlí všetky podozrenia. „V SDKÚ sa perú peniaze. Pán Dzurinda to potvrdil tým, čo urobil,“ povedal Fico.

Kusý: Médiá Ficovi skočili na taktiku zlodej kričí chyťte zlodeja

Verejná mienka a médiá podľa politológa Miroslava Kusého premiérovi Robertovi Ficovi skočili na taktiku zlodej kričí chyťte zlodeja. Tým, že prijali hru predsedu Smeru, Fico dokázal zázračne obrátiť miliardové prešľapy svojej vlády a pozornosť zamerať na opozičnú SDKÚ.

„Je šialené, že je možné obrátiť takto situáciu,“ povedal Kusý. Odstúpenie šéfa SDKÚ Mikuláša Dzurindu z kandidátky do parlamentných volieb sa podľa neho bude premiér snažiť využiť s tým, že sa tak stalo po jeho tlaku.

SDKÚ sa otázkami o financovaní strany nechalo ľahko zahnať do defenzívy, médiá túto hru prijali a predsedovi vlády vyšlo všetko, ako si želal, myslí si politológ. Otázku financovania, niekoľkoročnú starú kauzu, však mala strana dávno usporiadať, teraz tak prekvapivo doplatila na chybu z minulosti.

Dzurinda mal podľa Kusého odísť z vedenia strany už dávno, keďže sa psychologicky zunoval. Namiesto toho sa líder SDKÚ nechal podporovať krajskými šéfmi a nedokázal sa stiahnuť do úzadia, hoci o jeho nepopularite svedčili aj preferencie. Najsilnejší opozičný subjekt si navyše nevychoval nové osobnosti a potenciál tých, ktoré nimi mohli byť, ako napríklad Iveta Radičová, nechal prepadnúť.

Bugár: Dzurinda chce stranu chrániť v predvolebnej kampani

Rozhodnutím Mikuláša Dzurindu podľa lídra strany Most-Híd Bélu Bugára na seba séf SDKÚ zobral zodpovednosť a chce stranu chrániť v predvolebnej kampani.

„SDKÚ asi zvážila, že niektoré otázky o svojom financovaní nevysvetlila tak, aby jej všetci uverili,“ povedal Bugár. Dzurinda tak chce predchádzať nepríjemným útokom na SDKÚ v predvolebnej kampani. Na vzťahoch medzi Mostom a SDKÚ sa zatiaľ nič nemení, odvíjať sa budú od mena nového volebného lídra, dodal Bugár.

SMK rozhodnutie Dzurindu komentovať nebude

Strana maďarskej koalície (SMK) berie na vedomie rozhodnutie Mikuláša Dzurindu nekandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. „Považujeme to za vnútornú vec SDKÚ a nebudeme tento krok Mikuláša Dzurindu komentovať,“ povedal predseda SMK Pál Csáky.

Fronc: Je to krok zodpovedného politika

Rozhodnutie predsedu Mikuláša Dzurindu, že nebude v nastávajúcich parlamentných voľbách kandidovať, je podľa poslanca NR SR za KDH Martina Fronca krokom zodpovedného politika.

„Jeho rozhodnutie môže pomôcť aj opozícii v ponúknutí alternatívy voči súčasnej vládnej koalícii,“ uviedol Fronc.

Maďarič: Dzurindovo rozhodnutie je teatrálne gesto

Smer považuje podľa podpredsedu strany Mareka Maďariča rozhodnutie Mikuláša Dzurindu za teatrálne gesto, ktoré má odviesť pozornosť od nezodpovedaných podozrení. Ako uviedol Maďarič pred novinármi, rozhodnutie Dzurindu reálne nič nemení, pretože naďalej ostáva predsedom SDKÚ. „Možno, že je to sčasti priznanie,“ uviedol Maďarič.

debata chyba