SDKÚ bola prepojená na kupca štátneho hotela

Strana Mikuláša Dzurindu predsa len bola prepojená na spoločnosť, ktorá za jeho vlády sprivatizovala štátny hotel Forum v centre Bratislavy za 400 miliónov korún. Tak sa v roku 2003 dostal pod kontrolu J&T.

02.02.2010 06:57
debata

Anglická schránková firma pokladníka SDKÚ Igora Kuceja Destor Investments mala v roku 2005 toho istého papierového riaditeľa ako spoločnosť Diamond Hotels UK, ktorá s J&T v pozadí kúpila štátny hotel Forum.

„Nie je možné, aby SDKÚ hovorilo, že nemajú s tým nič spoločné, keď rovnakého riaditeľa v oboch firmách menovali v ten istý deň,“ uviedol premiér Robert Fico (Smer). Podľa neho je tak jasné, že SDKÚ prala peniaze z provízií z predaja štátnych podnikov práve cez nastrčené firmy v daňových rajoch.

„Sú to lži nehodné predsedu vlády,“ reagoval na obvinenia Dzurinda. Aká je teda pravda, však už nevysvetlil. Odpovedi sa vyhol s tým, že jeho strana odpovie na otázky neskôr a písomne.

„SDKÚ nielenže predala hotel, ale kupcovi odpustila aj stomiliónový dlh hotela,“ konštatoval Fico s tým, že dva roky po predaji štátneho hotela spoločnosti Diamond Hotels UK dostala firma rovnakého riaditeľa ako Kucejova firma Destor Investments, ktorá požičiavala peniaze strane SDKÚ. Zároveň firmy sídlili na rovnakom mieste.

„Adresa môže byť náhoda, ale ten istý riaditeľ vymenovaný v ten istý deň už náhoda byť nemôže,“ dodal Fico. Dzurinda na konkrétne obvinenia premiéra neodpovedal.

Bývalý hotel Forum sprivatizovala spoločnosť Diamond Hotels, za ktorou stála skupina J&T. Tá hotel neskôr aj zrenovovala. „V tom čase sme nášho klienta upozornili na výhodnú investíciu v centre Bratislavy,“ potvrdil hovorca J&T Maroš Sýkora. Ako dodal, finančná skupina spravovala majetok tak, aby pravý majiteľ ostal v anonymite. „Je to náš servis,“ vysvetlil Sýkora s tým, že podobne spravujú niekoľko stoviek firiem. Diamond Hotels sa neskôr presunula z londýnskej schránky na Cyprus.

Na rovnakej londýnskej adrese ako schránková firma J&T sídlila aj spoločnosť Allied Wings, ktorá tiež SDKÚ požičala peniaze. „Je to náhoda. S Allied Wings nemáme nič spoločné, kontrolovali sme to,“ uzavrel Sýkora.
V daňových rajoch pracujú špecialisti, na ktorých je napísaných niekoľko desiatok firiem a dostávajú od klientov peniaze, že na papieri figurujú ako riaditelia. Rovnako to bolo aj v Londýne, kde boli schránkové firmy SDKÚ, či na Cypre, kde má svoje firmy J&T.

debata chyba