Muž, ktorý zakladal KDH. Na odchod mal veľa dôvodov

Z vysokej politiky sa šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda sťahuje tri dni pred 55. narodeninami. Vstúpil do nej v roku 1990 ako zakladajúci člen KDH. Teda pred dvoma desaťročiami.

02.02.2010 12:00
Dzurinda Foto:
Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda
debata

Z vysokej politiky sa šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda sťahuje tri dni pred 55. narodeninami. Vstúpil do nej v roku 1990 ako zakladajúci člen KDH. Teda pred dvoma desaťročiami.

Hovorcom a neskôr aj predsedom strany sa Dzurinda stal pred voľbami v roku 1998. Už vtedy sa prevalila prvá vážna kauza, keď ešte pod hlavičkou SDK volebný štáb ponúkal novinárom peniaze, aby písali v jej prospech. SDK následne skončila spoluprácu so šéfkou kampane Adrianou Hosťoveckou a išla ďalej.

Kauza v SDKÚ a jej dôsledky

Ďalším veľkým míľnikom bola v roku 2003 kauza skupinka. Dzurinda ako vtedajší premiér oznámil, že v krajine operuje skupina verejne známych ľudí a podnikateľov, ktorí škodia vláde a jeho SDKÚ. Použil pritom aj informácie z SIS. Neskoršie vyšetrovanie prokuratúry dospelo k záveru, že žiadna taká skupinka na Slovensku neoperuje.

V predchádzajúcom volebnom období sa Dzurinda ako predseda vlády nedokázal ubrániť podozreniam z kupovania poslancov. Bez vysvetlenia od roku 2005 nechával kauzu vyrovnania 22-miliónového dlhu strany predajom budovy na Medenej ulici v Bratislave pochybnej firme Soul.

"Bývalý kresťanský demokrat sa premenil na politika, ktorý pozná len moc a iné hodnoty používa iba vtedy, keď mu to vyhovuje,“ povedal o ňom šéf KDH Pavol Hrušovský, keď jeho strana vo februári 2006 odišla z vlády. Dôvodom bolo Dzurindovo odmietnutie rokovaní o zmluve o výhrade svedomia.

Počas prvej Dzurindovej vlády sa odohrala kauza vláčiky. Súvisela s lukratívnym tendrom na ministerstve dopravy pod taktovkou Gabriela Palacku. A tiež tunelovanie tunela Branisko, ktoré stále vyšetruje polícia.

V roku 2008 dal Dzurinda pre nezhody vyhodiť takmer celú bratislavskú organizáciu strany. Bývalých kolegov nazval mafiánmi. „Neprešli sme delením. Odišli od nás mafiáni a konjunkturalisti,“ komentoval to s odstupom času.

Vlády Mikuláša Dzurindu však dokázali krajinu postaviť na nohy po pustošení za éry Vladimíra Mečiara. Slovensko vstúpilo do EÚ a NATO a rozbehlo zásadné ekonomické reformy.

Sám Dzurinda o sebe tvrdí, že o politiku sa začal zaujímať ešte ako 15-ročný, keď po prvý raz počúval v rádiu zakázanú stanicu Slobodná Európa. „Veľmi ma politika bavila. Navyše to bolo vzrušujúce, lebo som vedel, že je to zakázané,“ tvrdí bývalý železničiar. Jeho protivníci mu však zvyknú pripomínať, ako v mladosti napísal oslavnú báseň o Víťaznom februári.

Dzurinda medzi ľuďmi vždy patril medzi menej obľúbených politikov. Je ženatý, má dve deti. Rád behá a bicykluje. Jeho najbližším spolupracovníkom v strane je Ivan Mikloš.

Ako sa začal koniec Dzurindu

Premiér Robert Fico zverejnil informácie o financovaní SDKÚ z rokov 2000 až 2005. Tvrdil, že SDKÚ cez fiktívnu spoločnosť Allied Wings so sídlom v Londýne a prepojením na daňové raje v Karibiku perie špinavé peniaze z privatizácie. Mikuláš Dzurinda tvrdil, že si nepamätá a že nebude skákať tak, ako Fico píska.

SDKÚ potvrdila, že nevie vysvetliť otázky týkajúce sa financovania strany v roku 2000. ,,Mrzí nás to," priznal Dzurinda. 27. januáraFico vyšiel s novými dôkazmi o tom, že firma Allied Wings sídli na tej istej londýnskej adrese a má spoločného zakladateľa, správcu aj tajomníka ako firma Destor Investments. Obe spoločnosti požičiavali peniaze na činnosť SDKÚ v miliónoch korún. Destor Investments vlastní pokladník SDKÚ Igor Kucej spolu s ďalšou firmou Involve. Práve táto spoločnosť je majiteľom modrého loga SDKÚ. Dzurindova strana oznámila, že podá na premiéra trestné oznámenie. 29. januára Generálny prokurátor Dobroslav Trnka oznámil, že sa financovaním SDKÚ bude zaoberať. Kucej ponúkol demisiu, no vedenie strany ju odmietlo. 1. februáraFico upozornil na prepojenie SDKÚ s privatizáciou bratislavského štátneho hotela Forum v roku . Vláda hotel predala spoločnosti Diamond Hotel Slovakia. Po kúpe sa zmenili majitelia hotela, novým majiteľom sa stala schránková firma Diamond Hotel UK, ktorá má schránku na tej istej adrese ako Kucejova Destore Investments. Diamond Hotel je pritom prepojená na finančnú skupinu J&T. Dzurinda v podvečer oznámil, že v blížiacich sa voľbách nebude kandidovať. Ficove útoky však označil za lož a bludy. Prepojenia a kauzy však nevysvetlil.

debata chyba