Radičová chce viesť SDKÚ do volieb. Narazí na Mikloša

Neúspešná kandidátka v prezidentských voľbách Iveta Radičová sa chce stať volebnou líderkou SDKÚ. Radičová to vyhlásila deň po tom, čo šéf strany Mikuláš Dzurinda oznámil, že nebude kandidovať v júnových parlamentných voľbách. Dôvodom sú obvinenia premiéra Roberta Fica (Smer), že SDKÚ prala špinavé peniaze.

02.02.2010 14:03 , aktualizované: 21:06
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová.
debata

„Ak mi členovia SDKÚ dajú dôveru, som pripravená stať sa líderkou,“ uviedla Radičová pre Pravdu. Podpredsedníčka SDKÚ sa zúčastnila na viacerých regionálnych konferenciách a cíti podporu členskej základne. O svojom rozhodnutí chce informovať prezídium strany.

Diskutujte: Kto by mal podľa vás viesť SDKÚ do parlamentných volieb?

Pred voľbami Radičová nemieni vysvetľovať kauzu financovania SDKÚ. „Vysporiadať sa s minulosťou SDKÚ, s príbehom spred desiatich rokov, toto zadanie má jednoznačne predseda SDKÚ a určite všetky otázky a pochybnosti je pripravený vyvrátiť a odpovedať na ne,“ reagovala.

Záujem viesť kandidátku namiesto Dzurindu ohlásil po večernom prezídiu SDKÚ aj Ivan Mikloš. „Ak ma niektoré krajské organizácie alebo prezídium nominujú, budem sa veľmi rád uchádzať o post lídra,“ povedal podpredseda strany.

Všetko o kauze financovania SDKÚ

Podľa analytika Jána Baránka má však Radičová väčšie šance na líderstvo. „SDKÚ by mohla preferenčne posilniť. V prezidentských voľbách ukázala, že vie zmobilizovať voličov,“ konštatoval Baránek. Radičová vtedy získala milión voličských hlasov.

V strane prebehnú najprv 15. februára nominácie a 27. februára sa rozhodne, kto povedie SDKÚ do volieb a ktorí poslanci budú na kandidátke.

Čo by pre SDKÚ znamenali ako lídri
Očami analytika agentúry Polis Jána Baránka

Iveta Radičová - Vedela by posilniť preferencie strany. Zo všetkých politických osobností SDKÚ má najväčší voličský potenciál. Je najmenej kontroverzná, na ňu nie je možné nájsť špinu z minulosti. Jej slabinou je komunikácia, v tvrdšej predvolebnej kampani by obstála horšie.

Ivan Mikloš - Je podobne ako Mikuláš Dzurinda kontroverzným politikom. SDKÚ pod jeho vedením by bola rovnaká ako doteraz. Je Dzurindovým dvojníkom. Na rozdiel od Radičovej je vynikajúci rečník, má argumenty a dokáže byť tvrdý.

Lucia Žitňanská - Môže pritiahnuť voličov, ale nie toľkých ako Radičová. Do budúcnosti sa môže vypracovať ako schopná politička, v súčasnosti však vystupuje viac ako právnička.

Eugen Jurzyca - Platí to isté ako v prípade Lucie Žitňanskej. Je stále viac ekonómom ako politikom. A SDKÚ potrebuje ako lídra najmä politika.

debata chyba