Dzurinda vracia úder, obvinil Ficov Smer z napojenia na J&T

Za Diamond Hotels UK, ktorá kúpila hotel Fórum, stojí podľa predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu spoločnosť J&T. Rovnaká firma stojí aj za bankou J&T, ktorá v roku 2002 poskytla Smeru úver desať miliónov korún. "Nie je J&T bankou Smeru?" opýtal sa Dzurinda na tlačovej besede. Zároveň upozornil, že v Českej republike túto banku preveruje Česká národná banka.

02.02.2010 19:26
Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda s grafom, ktorý ukazuje výrazný nárast korupcie za vládnutia Roberta Fica.
debata

Vláda Roberta Fica podľa Dzurindu obrala na mýte občanov o 6,6 miliardy korún. „Len na mýte vláda prešustrovala 6 miliárd korún,“ zdôraznil. Zároveň upozornil, že renomovaná firma za zavedenie mýta pýtala 20 miliárd korún, ale tender vyhrala spoločnosť s ponukou o 6,6 mld. korún vyššou.

Všetko o kauze financovania SDKÚ

Dzurinda sa opýtal Fica, kto stojí za firmou Ibertax, ktorá je súčasťou konzorcia Sky Toll. „Sú to firmy z Cypru? Nie sú to po Interblue ďalšie garážové firmy?“ opýtal sa šéf SDKÚ.

Podľa Dzurindu stoja za spoločnosťou Ibertax firmy registrované na Cypre, ktoré zastupujú štyri mladé dámy s rokmi narodenia 1979, 1980 a 1983, pričom tri sú z Bratislavy a jedna z Krompách. „Pýtam sa, kto je vlastníkom týchto firiem? Kde skončili miliardy nie pred desiatimi rokmi, ale teraz? Vyzývam Roberta Fica na verejnú diskusiu,“ uviedol predseda SDKÚ. Zároveň premiéra vyzval, aby sa zachoval ako chlap.

Predsedu vlády Dzurinda označil za detektíva par excellence. Upozornil, že on sám si pozametal pred vlastným prahom. „Nie sme republike dlžní ani cent. Kde sú prešustrované miliardy vládou,“ opýtal sa. SDKÚ podľa Dzurindu nemá na účtoch žiadne miliardy. „Žijeme z ruky do úst. Ťažko sa nám žije,“ vyhlásil Dzurinda.

Fico podľa predsedu SDKÚ trpí paranojou. Uviedol to v súvislosti s vyhlásením premiéra Fica, ktorý tvrdí, že má také informácie, až sa bojí, aby ho nezastrelili. Podľa Dzurindu Fico prebral paranoju od Vladimíra Mečiara, ktorého mali zabiť v Nemecku. Dodal však, že od Mečiara Fico zdedil aj politiku valca.

debata chyba