Vláda dáva zarobiť aj firmám z daňových rajov

Premiér Robert Fico a ministri vo vláde za stranu Smer delia schránkové firmy s majiteľmi z daňových rajov a s úplne nejasným ekonomickým životom na dve skupiny. "Zlé", napojené na SDKÚ a dobré, ktoré dostávajú od vlády vedenej Smerom štátne zákazky za miliardy. V stredu to potvrdil minister dopravy Ľubomír Vážny pri vysvetľovaní, ako mohol zveriť zriadenie a prevádzkovanie cestného mýta práve aj takejto firme.

04.02.2010 06:02
Vážny, Tomanová Foto:
Minister dopravy Ľubomír Vážny s ministerkou práce Vierou Tomanovou (obaja Smer) v parlamente.
debata

Navyše podľa Vážneho schránkové firmy z daňových rajov môžu dostať aj stovky ďalších zákaziek od vlády. V nich ide o stámilióny eur z peňazí daňových poplatníkov.

Mýto totiž štát zadal pred rokom konzorciu, kde je aj úplne neznáma schránková spoločnosť Ibertax. Tá patrí dvom firmám so sídlom v daňovom raji na Cypre. Za firmy konajú v súčasnosti štyri mladé slečny pracujúce pre finančnú skupinu J&T. Potvrdil to hovorca skupiny Maroš Sýkora. Podľa neho však Lýdia Hrivnáková (30), Jana Čupajová (26), Linda Gallová (29) a Silvia Krcheňová (29) iba spravujú firmy pre cudzích majiteľov. „Že je niekto konateľom, ešte neznamená, že firmu ovláda. Robí iba to, čo mu dovolí majiteľ,“ tvrdí Sýkora.

Podľa neho ich administratívne pracovníčky sú papierovými riaditeľkami v desiatkach firiem. Všetky menované zástupkyne sú vo viacerých spoločnostiach s Petrom Korbačkom, jedným zo zakladajúcich členov J&T.

Po dvoch rokoch sa tak potvrdilo, že J&T je za mýtnym tendrom od začiatku, aj keď to popiera. Otázku, ako je možné, že mýtnu zákazku za 850 miliónov eur získala neznáma firma s majiteľmi z Cypru, Vážny nezodpovedal ani v stredu. „Aj keby som to zistil, nemôžem s tým nič urobiť, aj keby mala za sídlo vajcovú škrupinu,“ doplnil Vážny.

Vážny sa vyhováral na zákon o verejnom obstarávaní, ktorý určuje pravidlá pre projekty platené zo štátnej kasy. Podľa neho zákon zakazuje vylučovať firmy zo súťaže len kvôli sídlu alebo vlastníctvu. „Keď to preženiem, ak by bola uchádzačom firma, kde je konateľom trinásťročná slečna (…) a keby mali za konateľa 18-ročného chlapca, zákon mi neumožňuje vylúčiť ich,“ doplnil Vážny. Ponuka od Ibertaxu a Santollu zostala ako najdrahšia a jediná v boji o mýto. Na otázku, prečo súťaž nezrušil, Vážny uviedol: „Pretože sme museli zaviesť mýto, aby bolo na splátky úverov diaľničnej spoločnosti z čias Dzurindu.“

Vážny tak potvrdil, že firmy z daňových rajov sú pre súčasnú vládu vhodným partnerom a sú na jednej úrovni ako známe európske firmy. Na otázku, či je možné, že ďalšie zákazky vláda bude dávať uchádzačom so sídlom v daňovom raji a so zahmleným ekonomickým pozadím, Vážny odpovedal : „Áno, pokiaľ splnia podmienky súťaže.“

Fakt, že Ibertax je firma prepojená na J&T, je zrejmý od začiatku. Za materskými firmami Ibertaxu stáli ľudia, ktorí pracovali pre J&T. Finančná skupina však tvrdila, že s mýtom nič nemá. Následne ich J&T banka kúpila 10 percent Ibertaxu.

K finančnej skupine J&T sa viaže viacero škandálov z obdobia vlády Roberta Fica. Minister financií Ján Počiatek sa napríklad ocitol na jachte majiteľov J&T práve v čase, keď sa rozhodovalo o konverznom kurze koruny. Následne sa ukázalo, že ľudia z J&T zarobili milióny na výmene korún za devízy. Rovnako firma Towercom, ktorá v škandalóznej súťaži získala práva na digitálne šírenie signálu na Slovensku, je nepriamo prepojená na J&T. Zhodou okolnosti slovenský konateľ Ibertaxu pracuje pre Towercom.

Do daňových rajov sa vlani presunulo 500 slovenských firiem

Daňové raje, ktoré ponúkajú vlastníkom firiem anonymitu a možnosť ušetriť na daniach, prilákali vlani viac ako päť stoviek slovenských spoločností. Ich celkový počet podľa analýzy Českej kapitálovej informačnej agentúry ČEKIA stúpol za minulý rok o štvrtinu a dosiahol tak číslo 2 400.

„Prudký nárast záujmu slovenských spoločností o presun svojho sídla do daňového raja všeobecne súvisí s krízou a obavami zo zvyšovania daní. Dôvodom tiež mohla byť podnikateľská a politická atmosféra na Slovensku,“ myslí si Petra Štěpánová, analytička agentúry. Najväčší záujem bol v uplynulom roku o sťahovanie sa do Holandska či na Cyprus. Firmy si však sídla presúvali aj na Seychelské ostrovy, britský ostrov Jersey alebo do Lichtenštajnska.

So susedným Českom sa však Slovensko nemôže porovnávať. Počet českých podnikov kontrolovaných z daňových rajov je podľa Štěpánovej o 120 percent vyšší ako na Slovensku. ,,Tento náskok si Česko vytvorilo v predchádzajúcich rokoch, keď bolo samotné Slovensko považované za stredoeurópsky daňový raj," dodala Štěpánová. Z 323-tisíc českých firiem má sídlo v raji viac ako 11-tisíc.

ham, Pravda

debata chyba