Dámy z Ibertaxu sa snažia rýchlo upratať z Facebooku

Mladé dámy, ktoré stoja za spoločnosťou Ibertax, viedli ešte v utorok večer rovnako otvorený internetový život ako ich rovesníčky. Tri z nich mali na populárnej internetovej službe Facebook pre kohokoľvek zverejnený profil, zoznam kamarátov i fotografie.

04.02.2010 06:02
debata

Po tom, čo sa z nich stávajú dievčatá z titulných stránok, sa ich nároky na internetové súkromie razom prudko zvýšili. Lýdia Hrivnáková sa ešte dopoludnia premenovala na Lydu Zela a stiahla svoju fotku. Svoju tvár skryla aj Silvia Krcheňová, ktorá na Facebooku vystupuje ako Siska Krchenova. Akurát Jana Čupajová v prvej fáze nespravila žiadnu zmenu.

 
Krcheňová  
 
 
Hrivňáková  
 
Cupajová

Zľava: Silvia Krcheňová, Lýdia Hrivnáková, Jana Čupajová

Druhé kolo zmien prišlo popoludní, keď si dámy uvedomili, že Facebook je aj nepríjemným miestom, kde sa dá zistiť, kto sa s kým pozná. Ešte na obed mohol v ich verejných profiloch ktokoľvek zistiť, že všetky sú na Facebooku priateľkami, rovnako, s ktorými ďalšími ľuďmi sa poznajú. Jana Čupajová mala v zozname priateľov napríklad hovorcu spoločnosti J&T Maroša Sýkoru. „Áno, pracujú pre našu spoločnosť,“ vysvetlil internetový priateľ Sýkora, odkiaľ sa poznajú.

Okolo druhej popoludní všetky tri devy svoje zoznamy stiahli. Obavy o súkromie na Facebooku vyvolávajú v poslednom čase rozporuplné diskusie. Ani zmeny v profile nevedia celkom vymazať neželané informácie. Po zadaní mena Lýdia Hrivnáková do vyhľadávača Google sa zobrazí odkaz na používateľa Lydu Zela, pri vyhľadávaní obrázkov cez Google sa pod heslom Siska Krchenova zase ukáže jej – už zmazaná – fotka.

debata chyba