Miliardári z J&T dali jasne najavo, kto je novým pánom Tatier

Po finančníkoch a ich konskom póle ostali na Štrbskom plese rozpačití diváci, konský trus a vystrašené živočíchy pod ľadom. Miliardári z J&T dali jasne najavo, kto je novým pánom Tatier.

07.02.2010 17:25
Konské pólo, Vysoké tatry Foto:
Z konského póla na Šrbskom plese odchádzali mnohí znechutení.
debata

Bežných smrteľníkov, ktorí prichádzali autami na podujatie, odkláňali na vedľajšie cesty, pričom pre „pracháčov“ ostalo voľné veľké parkovisko. Vznikali tak zápchy, v ktorých plebs trávil dlhé minúty. Na poloprázdnom veľkom parkovisku sa vynímali okrem mercedesov a BMW modely Porsche a Bentley. Autá strážili muži v oranžových vestách, ktorí zároveň usmerňovali dopravu.

Organizátori prísne vykolíkovali aj územie okolo plesa. Pred jedným z hotelov bola platinová a VIP zóna. Ostatní sa mohli prizerať z úctivej vzdialenosti aspoň sto metrov. Na tribúne pre elitu nechýbal napríklad bývalý šéf SIS Ivan Lexa či známy exposlanec HZDS Ján Cuper. Odkedy čelil minister financií Ján Počiatek odvolávaniu v parlamente a od premiéra dostal žltú kartu, akciám organizovaným J&T sa vyhýba. Nebol ani na konskom póle. „Teraz som v Bratislave v jednom ateliéri. Na Štrbskom plese som nebol,“ povedal pre Pravdu Počiatek.

Ak sa niekto chcel dostať z jednej strany Štrbského plesa na druhú, nemohol ľadovú plochu obísť hneď pri ohradenej ploche, musel si nadbehnúť. Mnoho ľudí ostalo znechutených tým, že kým oni spolu s bežkármi vyhradené zóny obchádzali, chlapi vo vetrovkách s logom J&T banky sa na snežných skútroch do sýtosti preháňali po zamrznutom plese.

Ani okolo plesa sa nedalo poprechádzať po tradičnom chodníku. Popri luxusných hoteloch museli ľudia šliapať hore kopcom v hlbokom snehu. Konský trus síce na ľade nebolo vidno, ale na chodníku okolo plesa voňal na viacerých miestach. Len ťažko sa dá zaručiť, že sa pri topení snehu nedostane do vody.

„Na túry do Tatier chodím s rodinou často, ale to, čo sa tu teraz deje, hádam ani nie je možné. V plese žije viacero unikátnych živočíchov, aj ryby, ktorá sa nikde inde nevyskytujú. Teraz, keď by mali mať pokoj, dupocú po ľade kone. O skútroch, ktoré sa tu preháňajú, škoda hovoriť. Na J&T si tu veľa ľudí urobilo svoj názor,“ komentoval čudnú akciu návštevník Michal Kováč z Trnavy.

S priebehom turnaja bol naopak spokojný jeden z majiteľov J&T Patrik Tkáč. „Inšpirovali sme sa strediskom St. Moritz vo Švajčiarsku, kde sa podobné turnaje konajú pravidelne,“ uviedol Tkáč pre ČTK.

debata chyba