Pochybní šľachtici si prifarbili krv a zhŕňali majetky. Čaká ich súd

Objavili sa sčista-jasna a zapýtali rozprávkové dedičstvo po bohatom rode Erdödyovcov. Lesy a jazerá od Hlohovca po Topoľčany. Pozemky za 400-tisíc eur. František Erdödy a jeho syn Ferenc Xavér namiesto toho môžu dostať väzenské pyžamo. Obžaloba v pripravovanom procese má čerstvý a silný dôkaz - test DNA.

08.02.2010 00:00
František Erdödy Foto:
František Erdödy zrejme nemá s bohatým rodom Erdödyovcov nič spoločné.
debata

Ešte minulé leto sa na vrchole hlohoveckého cintorína prechádzali ľudia v bielych skafandroch. Odomkli hrobku grófa Imricha Erdödyho a odobrali vzorky zo stehennej kosti a z lebky. Neskôr porovnali grófovu DNA so vzorkou od jeho údajného vnuka Františka Erdödyho. Nedávno získané výsledky však pre Františka nie sú priaznivé.

Genetik Richard Bazovský z Kriminalistického a expertízneho ústavu sa konkrétnejšie k prípadu nemohol vyjadriť. Prezradil však pevné pravidlá, ktoré stanovila príroda medzi dedom a vnukom. „Ak sa overuje príbuzenský vzťah dvoch mužov, skúmame chromozóm Y. Ten sa po mužskej línii dedí z pokolenia na pokolenie.“ Chromozóm Y je teda niečo v krvi, čo je rovnaké u vnuka, otca, deda aj pradeda.

Po skúmaní môžu odborníci vysloviť len dve jasné odpovede. „Buď ten chromozóm sedí, alebo nesedí. Je to príbuzný alebo nie je,“ dodal Bazovský. Podľa policajných informácií príbuznosť v prípade Františka Erdödyho nebola potvrdená.

Potomkovia sa k šľachtickému rodu prihlásili v roku 2002. Vtedy prišiel na úrad v Lučenci František Pevný aj s manželkou a žiadal o zmenu priezviska na Erdödy. Jeho matka vyhlásila, že jeho skutočným otcom bol posledný gróf Viliam Erdödy. Mal byť jeho ľavobočkom.

Františkov syn Ferenc Xavér sa zakrátko pokúsil získať veľkostatky, ktoré šľachtický rod zanechal. Boli to polia, lúky, lesy a vodné plochy v Červeníku, Šulekove, Hlohovci, Bojnej, Čiernych Kľačanoch a tiež pri Zlatých Moravciach. V topoľčianskom katastri dokonca uspel a zapísali na jeho meno časť lesných pozemkov v horách medzi Topoľčanmi a Piešťanmi. Podozrenie z podvodu skrslo na hlohoveckom katastri, zlatomoravecký už upozornil nitriansky prokurátor. Práve v týchto dňoch dokončil obžalobu, podvodníkom hrozí desať- až pätnásťročné väzenie.

Bohatej rodine kedysi patril aj rozsiahly kaštieľ a budovy, z ktorých niektoré sú zapísané medzi pamiatkami. Na tie by si však nemohol mladý šľachtic nárokovať – vzťahujú sa na ne Benešove dekréty.

Novoobjavení Erdödyovci sa ku kauze dlhodobo odmietajú vyjadriť. Ich právny zástupca Mikuláš Práznovszky podvod zavrhol. Tvrdil, že výsledky DNA testov, ktoré policajti robili na Slovensku, ešte nič neznamenajú. Rodina si podľa neho dala robiť vlastné DNA testy vo Viedni. Tie však potvrdili jedine to, že František Erdödy bol nemanželským dieťaťom. „Máme ešte jeden starý listinný dôkaz, ktorý sme už predložili vyšetrovateľom.“ Práznovszky však odmietol uviesť detaily.

Historici krútia nad prípadom hlavami, skutoční potomkovia rodiny Erdödyovcov, roztrúsení po Európe, sú zhrození. „Boli sme v kontakte s viacerými príbuznými. Nikto o potomkoch, ktorí by zostali na Slovensku, nevie,“ povedal riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský. Posledný gróf Viliam Erdödy podľa neho zomrel bezdetný. „Skutoční príbuzní si pritom na svoje panstvo nenárokujú.“

debata chyba