Zabávač STV opäť kope za Smer

Dvorný zabávač Slovenskej televízie Peter Marcin sa pred voľbami vracia k práci pre vládny Smer. Ani vystupovanie v straníckom tričku však jeho zárobky vo verejnoprávnej STV nestopne. Koľko Marcin zarobí, taja STV aj Smer.

16.02.2010 06:02
Fico Foto:
Zabávač Peter Marcin v úlohe moderátora počas osláv MDŽ, ktoré organizoval vládny Smer.
debata

Politické strany sa už začali obzerať po umelcoch, ktorí im pomôžu získať hlasy pred júnovými voľbami. Smer bude ešte pred kampaňou obchádzať Slovensko s programom k Medzinárodnému dňu žien. Moderovať ho bude Marcin. Pre stranu premiéra Roberta Fica by mal robiť aj predvolebnú kampaň.

„Aj tento rok budem pre Smer robiť akcie k MDŽ,“ potvrdil Marcin. Scenár dostane rovnaký, aký mal na vlaňajších mítingoch. Na akciách v slovenských mestách predvedie humorné scénky a talkshow s politikmi.

Koľko mu Smer zaplatí, Marcin neprezradil. „O sume nemôžem hovoriť,“ reagoval. Najsilnejšia vládna strana v roku 2008 minula na zábavu svojich sympatizantiek dva milióny korún (okolo 66 400 eur), náklady na MDŽ v roku 2009 nezverejnila.

Nálepka Smeru Marcinovi v STV nepriťažila. Ostáva moderátorom talkshow Chodili sme spolu, zveria mu aj novú sériu Mini Talent Show. „U divákov je mimoriadne obľúbeným moderátorom zábavných programov,“ zdôvodnil hovorca STV Peter Susko.

Podľa šéfredaktora medialne.sk Radoslava Augustína humorista, ktorý sa upísal Smeru, by mal v STV skončiť. „Nepôsobí dobre, ak je jednou z hlavných tvárí nezávislej verejnoprávnej inštitúcie osoba, ktorá sa spája s politickou agendou konkrétnej strany,“ tvrdí Augustín. Problémom televízie podľa neho je, že nemá pravidlá, ktoré by riešili účinkovanie na politických akciách.

Marcin v STV hostil aj Kaliňáka

Marcin sa na obrazovku Slovenskej televízie dostal po rozchode s niekdajším spolupracovníkom Andym Krausom v roku 2009, keď v komerčnej televízii Markíza neuspel s komediálnym seriálom Normálna rodinka. Na Jednotke vtedy dostal vlastnú reláciu Chodili sme spolu. Do talkshow si pozval aj podpredsedu Smeru a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, s ktorým sa dobre pozná. Pred divákmi si tykali a spomínali na spoločné zážitky z minulosti.

STV ponechá Marcinovi aj moderovanie novej série Mini Talent Show, ktorú vyrába externá firma J. A. M. Film 1999. Susko odmietol hovoriť o nákladoch na oba projekty. Neprezradil ani výšku Marcinových honorárov.

Marcin spolupracuje s Ficovou stranou od roku 2006, keď sa ešte s Krausom zapojil do predvolebnej kampane. Podľa informácií Pravdy Marcin má účinkovať aj kampani pred júnovými parlamentnými voľbami. „Nebudeme zverejňovať podrobnosti o kampani,“ uviedla hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová Rýsová.

Umelcov do kampane zháňajú aj iné strany. KDH má problém zohnať náhradu za herca Štefana Bučka, ktorý pre kresťanských demokratov vystupoval v minulosti. Teraz je šéfom Činohry SND a odmieta spájanie s politikou.

SDKÚ mlčí o tom, ktorých zabávačov si zaplatila. „Takéto veci nevynášame na verejnosť,“ uviedol šéf poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš. V minulosti mali v STV vlastnú reláciu napríklad humoristi Jaro Filip a Stano Radič, ktorí v roku 1998 robili predvolebnú kampaň niekdajšej SDK na čele s Mikulášom Dzurindom. Počas prvej Dzurindovej vlády televízia vysielala ich humoristicko-satirický mesačník Apropo TV New.

Predseda SaS Richard Sulík uviedol, že v kampani známe tváre nevystúpia. O spolupráci s celebritami neuvažujú ani v HZDS.

debata chyba