Mečiar si urobil z STV hlasnú trúbu HZDS

Pred parlamentnými voľbami v roku 1998 prišla STV o zvyšky svojej verejnoprávnosti. Pod vedením ústredného riaditeľa Igora Kubiša poslušne vykonávala nadprácu v prospech HZDS.

16.02.2010 06:02
Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata

„Hanba, Vladimírovi Mečiarovi znemožnili odvoliť!“ V tomto duchu vyznela Kubišova reportáž v hlavnom spravodajstve STV 30. septembra 1994, čo bol prvý deň volieb. Pritom stala sa banálna vec – predseda HZDS nebol jednoducho zapísaný vo voličskom zozname príslušného bratislavského okrsku.

Podľa viacerých analytikov však práve tento televízny šot výrazne prispel k víťazstvu HZDS v predčasných parlamentných voľbách. Verejnoprávna televízia vyslala signál, že Mečiarovi sa krivdí a jeho hnutiu treba pomôcť ďalšou voličskou podporou. Kubišovi reportáž vydláždila cestu do riaditeľského kresla.

Pred historickými voľbami '98 mal už Mečiar takmer absolútne voľný prístup do STV. Jeho pravidelná „diskusná“ relácia Ako ďalej, pán premiér? sa na obrazovkách objavovala čoraz častejšie. Pár mesiacov pred voľbami ju vysielali už každý týždeň a časový limit prekračovali aj o pol hodiny.

Spravodajstvo STV stratilo v tom čase posledné znaky objektivity a vyváženosti. Aktuálne správy sa v ňom prelínali s komentármi, ktoré útočili na politických protivníkov HZDS. Satirickými šľahmi ich okrem toho častovala pravidelná strihová relácia Fašírka v réžii Pavla Kapustu.

Úplná závislosť STV od HZDS sa prejavila aj v závere volieb, keď Kubiša videli v sídle hnutia spolu s vtedajším riaditeľom SIS. Zmena prišla až po výmene vlád a nástupe Milana Materáka na čelo televíznej stanice.

debata chyba