Budík na piatu. A raňajky s hokejom

Budík na piatu hodinu a nálada plná očakávania - Slováci hrali prvý olympijský zápas Čechmi. Niektorí krčmári sa rozhodli kvôli hokeju otvoriť skôr. "Jasné, ľudia musia do práce, ale je dosť takých, čo si pred robotou chcú vychutnať raňajky s hokejom," vysvetľuje Jozef Orendáš, prevádzkar CH 21 v Košiciach.

17.02.2010 18:31 , aktualizované: 18.02.2010 08:54
krčma, Pavián Foto:
U Paviána, v malej krčme s drevenými stolmi, je sledovanie hokejových prenosov tradíciou.
debata

Preto otvoril ráno o šiestej, o dve hodiny skôr ako zvyčajne. „Nejde o to, či sa to oplatí, mnohí nechcú pozerať zápas doma sami,“ vysvetlil Orendáš. Pub navštevujú najmä fans košického ligového tímu. „Či krčmy otvoria mimoriadne aj v ďalších dňoch, bude závisieť od výsledku prvého zápasu. Ak vyhráme, eufória stúpne a v piatok ráno na zápas s Rusmi bude otvorených veľa podnikov. Ak prehráme, nadšenie opadne,“ doplnil Orendáš. Pripúšťa, že záujem bude niekoľkonásobne väčší, ak slovenský tím zasiahne neskôr do bojov, kde pôjde o veľa.

Diskutujte: Ste ochotní privstať si k hokeju či ísť fandiť mimo vlastnej obývačky?

„Otvoriť o šiestej kvôli hokeju? No uvažoval som, ale oplatí sa to?“ pýtal sa Róbert Sadiv, majiteľ Českej krčmy v Košiciach. Náhle mu však čašníci zakričali, že veru oni prídu už na šiestu. „No jasné, tak otvoríme. Keď si spomeniem, čo tu bolo, keď sme hrali futbal s Čechmi pri bojoch o postup na majstrovstvá sveta – úžasná atmosféra. A to tu pili Česi aj Slováci spolu,“ doplnil Sadiv. Vie, že v piatok ráno ešte atmosféra taká horúca nebude, ak by však slovenskému tímu v neskorších bojoch znova preťali cestu Česi , mohlo by sa to zopakovať. Slováci si podľa neho susedský hokejový duel vychutnajú radi aj pri českých jedlách a pivách.

U Paviána v bratislavskej časti Dúbravka nemajú so vstávaním k hokeju problém. O šiestej ráno otvárajú každý deň. V malej krčme s drevenými stolmi je sledovanie hokejových prenosov tradíciou. Krčmár dobre vie, že zápasy „našich“ zdvíhajú tržby. „Samozrejme, najlepšie sa bude pivo predávať, a to celý deň, keď vyhráme,“ hovorí Zdeněk Šesták, ktorý sa krčmárstvu venuje už tridsať rokov.

Klientelu tvoria zväčša miestni, starí i mladí. „Ráno zvyčajne chodia ľudia z nočnej. Napríklad esbéeskári a podobne,“ hovorí. „Prišli tí istí ako inokedy. Sú tu však aj noví – chalani čo došli. Asi školáci,“ tipol si Šesták počas zápasu a ukázal na stôl, pri ktorom sedela partia mladých mužov.

Napriek tomu, že deň sa ešte len rozbieha, najviac sa objednáva pivo a pálenka. „Podávali sme aj jedlo, no potom zmenili ten fajčiarsky zákon, takže raňajky nebudú,“ vysvetľuje vynútenú zmenu Šesták. na otázku, či stíha popri obsluhe sledovať aj hokej odvetil jasne: „Málo. To sa nedá.“

Otvoriť skôr sa rozhodol aj Martin Kamenský, vedúci Kafé Scherz v centre hlavného mesta, . „Kamaráti sú veľkí fanúšikovia hokeja. Určite by som si privstal a pozeral zápas, tak prečo rovno neotvoriť?“ hovorí. Návštevníkom pripravil aj raňajky – studené obložené misy. V Poprade sa dá skočiť na hokej do nonstop otvoreného Klubu 24. Podľa čašníčky Andrey Sebešovej ak fanúšikovia prídu, zapnú im aj všetky štyri televízory v klube.

Otvoríme, keď pôjde o medailu

Iné reštaurácie, krčmy a puby, ktoré bežne lákajú ľudí na hromadné sledovanie hokeja futbalu či lyžovania, zatiaľ počkajú, či Slováci zasiahnu do bojov, keď pôjde do tuhého.

„Ľudia si zvykli, že sa dá u nás sledovať futbal, hokej či lyžovanie. Teraz je nevýhoda, že sa hrá na druhej strane zemegule,“ vysvetľuje Iveta Pluhárová, prevádzkarka Irish Castle Pubu v Nových Zámkoch. Podnik otvárajú až pred obedom o 11. hodine, ani olympijské prenosy hokeja zatiaľ ich rozhodnutie nezmenili. „Cez deň však ide už všetko zo záznamu, mnohí si to chcú aj tak pozrieť, takže nebudeme zatiaľ otvárať skôr,“ vysvetľuje Pluhárová. Nevylučuje však, že o pár dní by sa to mohlo zmeniť.

Ani trenčianske bary sa príliš nehrnú do toho, aby hokejovým zápasom v Kanade prispôsobili svoje otváracie hodiny. V Stepse, povestnom bare pri trenčianskej mestskej veži, spoločné sledovanie hokeja neplánujú. V Šport klube na Palackého ulici nad tým uvažovali, ale hostia nemali o to veľký záujem.

„Pravidelne sa tu pozerajú športové zápasy, ktoré sa hrajú cez deň alebo večer. Uvažovali sme aj nad tým, že by sme otvorili aj počas olympijských hokejových zápasov. Záujem však prejavilo len pár fanúšikov, neoplatilo by sa meniť otváracie hodiny kvôli 5–6 návštevníkom,“ povedala Žaneta Kluvánková, prevádzkarka Šport klubu.

Skalní fanúšikovia hokeja sa možno budú stretávať v pivárni Kozel pri futbalovom štadióne. Určite to však nebude už počas zápasu s Českom.

„Bežne otvárame o deviatej ráno, keď bude záujem ľudí, určite prispôsobíme otváraciu dobu olympijskému hokeju. Teraz na zápas s Čechmi to nechystáme, ale keď sa slovenskému mužstvu bude dariť a prídu ďalšie zaujímavé zápasy, budú ich môcť fanúšikovia sledovať u nás,“ prisľúbil Rastislav Žilkay z pivárne Kozel.

Ranná zmena s rádiom pri uchu

V čase, keď slovenskí hokejisti vykorčuľujú na zápas proti Česku, stovky ľudí budú vo fabrikách na Slovensku akurát nastupovať do prvej, rannej zmeny. Veľké firmy ranný štart práce pre zamestnancov chtivých hokeja zatiaľ neposúvali. „Držíme slovenskému tímu palce, ale upravovať výrobu nie je možné. Do zmeny, ktorá sa začína o šiestej hodine ráno, nastupuje totiž viac ako 1¤500 ľudí,“ uviedol Dušan Dvořák, hovorca žilinskej automobilky Kia.

Rovnaká odpoveď platí aj pre zamestnancov v bratislavskom Volkswagene či trnavskom závode PSA. Zamestnanci sa pritom ani vo veľkom nesnažili vymieňať rannú zmenu za popoludňajšiu. „Ak budeme hrať o prvé miesto na olympiáde, možno by si ľudia menili zmeny. Ešte sa však len začína,“ skonštatoval Zoroslav Smolinský, odborový predák Volkswagenu.

Upravovať pracovný čas sa nechystali ani košické oceliarne U. S. Steel. „Fanúšikom práve v prípade zápasu Slovensko – Česko príde určite vhod fakt, že na východe je čas prázdnin, a preto je zvýšený počet dovolenkujúcich zamestnancov,“ skonštatoval Ján Bača, hovorca oceliarní.

O zápas však nemusia prísť šoféri mestskej hromadnej dopravy, ktorí budú na cestách od skorého rána. Hoci v minulosti nemali rádiá dovolené, aktuálne im zákon ich počúvanie nezakazuje. „Predpokladám, že niektorí zápas budú počúvať. Nesmú tým však obťažovať cestujúcich,“ vysvetlil hovorca bratislavského Dopravného podniku Peter Kavecký.

V Slovnafte zasa majú na niektorých pracoviskách možnosť počúvať rádio, inde to z bezpečnostných dôvodov nie je prípustné.

debata chyba