Opozičné strany chcú Bugárovi zobrať kontrolu nad tendrami

Tri opozičné strany SDKÚ, KDH a SMK vyzvali premiéra, aby dodržal slovo a na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie vymenoval ich kandidáta. Súčasný predseda úradu Béla Angyal, ktorý z SMK prešiel do Bugárovho Mostu, končí vo funkcii 10. marca. Ide o úrad, ktorý má na starosti kontrolu rozdeľovania zákaziek firmám štátnymi inštitúciami.

18.02.2010 14:54 , aktualizované: 19.02.2010 09:53
debata

Podľa predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu sa Angyal vo funkcii správal „kolaborujúco s vládou“. Ako príklad uviedol tender na elektronické mýto, ktorý spochybnil európsky komisár Charlie McCreevy. Most kritiku svojho človeka odmieta. Upozorňuje, že podpredsedom Angyalovho úradu je nominant Dzurindovej strany. „Ten sa ani raz neozval, že by niečo nebolo v poriadku,“ povedala Nora Czuczorová, hovorkyňa strany. Podpredsedom za SDKÚ je Rudolf Kulman, ktorému sa končí funkčné obdobie tiež v marci.

Politológ Miroslav Kusý hodnotí Dzurindove výpady ako politické tančeky. „Obvinil inú opozičnú stranu bez konkrétnych dôkazov. Je to nechutné,“ dodal Kusý. Šéf SDKÚ už raz nazval stranu Most-Híd piatou kolónou Smeru. SMK hodnotí situáciu opatrne.

Aj ona sa však podpísala pod list proti Angyalovi, ktorý opozícia adresovala Ficovi. „Predsedovi úradu sa skončilo funkčné obdobie a tento post by mal patriť opozičným stranám,“ vysvetlil Gyula Bárdos, podpredseda SMK. Tvrdí, že opozícia sa na sto percent dohodne na jednom mene.

Predsedu úradu vymenúva vláda. Na jeho návrh vláda schvaľuje podpredsedu. Predseda rovnako aj podpredseda môžu byť vo funkcii najviac dve funkčné obdobia po sebe, čo je desať rokov. Kulman je podpredsedom od roku 2000, Béla Angayl vedie úrad od roku 2005. KDH už potvrdilo, že postaví vlastného človeka. Premiér Robert Fico s opozičným nominantom problém nemá. „Úrad patrí opozícii,“ reagoval.

debata chyba