Mestá zrušili škôlky, deti nemajú kam ísť

Škôlky odmietajú rodičov s malými deťmi, lebo pre ne nemajú miesto. Za preplnené materské školy môžu obce a mestá, ktoré podcenili "babyboom". Rodičov pritom mohli ušetriť od komplikácií, ak by sa obrátili na demografov. Pochybenie samospráv môže rodičov vyjsť pridraho.

19.02.2010 06:01
Škôlka, materská škola Foto:
Nie všetky deti majú dnes možnosť chodiť do škôlky. Detí pribudlo, predškolských zariadení naopak.
debata

Samosprávy sa doteraz nedokázali pripraviť na zvýšený záujem o škôlky, hoci už od roku 2002 sa rodí detí čoraz viac. Problémy so škôlkami má aj bratislavská mestská časť Nové Mesto. Materská škola na Šuňavcovej ulici nevyhovela mamičke, ktorá tam chcela zapísať syna. „V novembri bude mať tri roky, pani riaditeľka mi povedala, že nie je šanca, aby ho zobrali, lebo majú plno a musia uprednostniť predškolákov,“ sťažuje sa Zuzana Sliacka.

Podobná situácia je aj v iných mestách. Hoci len teraz štartujú zápisy, v niektorých škôlkach už majú dlhé poradovníky. „Niektorí rodičia si podali prihlášku už vlani v septembri,“ uviedla Eva Hešová z Materskej školy na Tajovského ulici v Poprade.

Ako sa menila pôrodnosť na Slovensku
rok počet živonarodených detí
1990 73 904
1996 51 693
2004 53 958
2008 57 360

Demografi tvrdia, že ak by samosprávy pracovali s ich prognózami, problémy by neboli. Štát totiž platí Výskumné demografické centrum, ktoré dokáže presne predpovedať, koľko detí sa kde narodí a aký tam bude záujem o škôlky. „Mestá a mestské časti nevedia využívať demografické prognózy. Jasle a materské škôlky neraz rušili v čase, keď už počty narodených detí rástli,“ konštatovala Michaela Potančoková z demografického centra. Napríklad v Čechách samosprávy služby demografov využívajú.

Počty škôlok na Slovensku
školský rok 2003/2004 2009/2010
štátne 3 180 2 765
súkromné 11 64
cirkevné 19 44

V meste Žilina si priznali pochybenia, vinu však hádžu na predchodcov. „Bývalé vedenie mesta nemyslelo na budúcnosť. Pre zrušené škôlky a odpredaj nehnuteľností, kde sídlili, sme tento rok museli vytvoriť štyri nové triedy,“ uviedol primátor Ivan Harman.

V poslednej chvíli riešia problémy v Banskej Bystrici, kde vlani v škôlkach nenašli miesto pre 58 detí. „Ak sa v priebehu roka uvoľnilo miesto, vyhoveli sme im,“ reagovala hovorkyňa mesta Monika Pastuchová.

V prípade, že rodičia nepochodia v štátnych škôlkach, môžu sa obrátiť na súkromné. Tie sú však omnoho drahšie. Kým v obecnej škôlke zaplatia za réžiu maximálne 12,68 eura mesačne, súkromné pýtajú vyše 300 eur.

Ak samosprávy nezačnú riešiť problémy s nedostatkom škôlok, situácia sa môže opakovať aj v nasledujúcich rokoch. V roku 2008 sa totiž na Slovensku narodilo najviac detí od roku 1998. Na svet ich prišlo až 57 360.

debata chyba