Malým deťom škodia dlhé rozlúčky s rodičmi

Aj dvaapolročné dieťa prijmú do škôlky, ak je samostatné a ak majú voľné miesto. V rozhovore to tvrdí riaditeľka Materskej školy na Ulici Jána Šimka v Martine Miroslava Kesegová.

19.02.2010 07:39
dieťa, žiak, ovocie Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa čoho si rodičia vyberajú škôlku?

Už neplatí, že rodičia si zvolia škôlku, ktorá je najbližšie k ich bydlisku. Dnes si pochodia viaceré škôlky, pozrú si prostredie, zhodnotia klady a zápory. Zaujíma ich, či škôlka učí angličtinu alebo sa venuje športu. To je pre rodiča smerodajné.

Čo ponúka vaša škôlka?

Máme rôzne krúžkové činnosti, napríklad pohybovo-tanečný krúžok, plavecký kurz, ale aj anglický kurz. Každý týždeň mávame v popoludňajších hodinách výtvarný krúžok. Organizujeme aj spoločné akcie s rodičmi na Vianoce či Veľkú noc.

Od akého veku beriete deti?

Do škôlky berieme dvaapolročné deti, ak rodič nepoberá materský príspevok. Samozrejme, prijatie ovplyvňuje aj kapacita. V posledných rokoch záujem rodičov prevyšuje naše možnosti. Prednostne totiž musíme vyhovieť predškolákom a deťom, ktoré bývajú v Martine.

Aké máte podmienky pri zápisoch takýchto malých detí?

Prijímame deti, ktoré sa dokážu samostatne pýtať na WC, čiže sa nepocikávajú. Nepoužívajú už cumlík a sú dostatočne samostatné.

Nie je stresujúce pre maličké deti, že na niekoľko hodín zrazu zostanú bez rodiča?

Zvyknú plakať len chvíľočku. V priebehu pár dní sa úplne adaptujú na nové prostredie. Dokonca sa nám stáva, že nechcú ísť zo škôlky domov.

Ako môžu rodičia uľahčiť deťom nástup do škôlky?

U malých detí pomôže aj taká maličkosť ako pohodlné oblečenie. Ak má tepláky, ktoré si samo ľahko navlečie, keď ideme na prechádzku. Alebo ak má topánočky na suchý zips, ktoré si rýchlo zapne. Čo sa týka psychiky, nie sú dobré dlhé lúčenia. Pre dieťa je vhodné, ak si zvykne, že keď ho ráno rodič odovzdá pani učiteľke, ono sa hneď ide hrať.

debata chyba