Blíži sa jar, no najprv riadne zaprší a zmizne sneh

Dlhá zima so snehom takmer na celom Slovensku sa blíži ku koncu. Počas piatku sa výrazne oteplí a v noci na sobotu začne postupne výdatne pršať od západu postupne na východ. V nižších polohách najmä na západe krajiny tak pravdepodobne zmizne snehová pokrývka. Teploty by sa mohli začať šplhať k desiatim stupňom.

19.02.2010 09:10
Počasie, sneh, zima Foto:
Ilustračné foto.
debata

Snežiť bude iba vysoko na horách. „V teplom vzduchu od Stredozemného mora k nám prídu zrážky, ktoré miestami dosiahnu až 15 milimetrov,“ varuje meteorológ SHMÚ Jozef Csaplár. Ako dodáva, práve pre topiaci sa sneh miestami môže voda spôsobiť problémy.

Podľa klimatológa Pavla Faška by sa však nemala zopakovať vážna situácia z Vianoc, keď sa vylial Hron. „Sneh je hustý a našťastie sa topí pomaly. Na veľkých riekach by problém byť nemal,“ tvrdí Faško.

Počas víkendu sa síce ochladí, ale budúci týždeň bude opäť teplý. Na väčšine územia by sa cez deň mala teplota udržať medzi šesť až desať stupňov. Sneh na horách zmäkne. Kto si bude chcieť budúci týždeň dobre zalyžovať, mal by tak urobiť ráno, lebo popoludní budú zjazdovky v oveľa horšom stave. „Túto zimu podobná situácia s oteplením ešte nebola, preto je to nebezpečné. Najmä popoludní vzniknú nebezpečné bubny a kašovitý sneh,“ nabáda na opatrnosť tatranský horský záchranár Martin Matúšek.

Napriek tomu by sa však mali vysoko v horách podmienky na lyžovanie zlepšiť, hoci hrozí aj zvýšenie lavínového nebezpečenstva. „Sneh si lepšie sadne. Lavínové nebezpečenstvo sme zatiaľ nezvyšovali, no je možné, že pôjde z druhého stupňa vyššie,“ dodáva Matúšek.

debata chyba