Sulíkovci vábia voličov na dym z marihuany

Šéf SaS Richard Sulík dáva voličom sľuby, ktoré nemá domyslené. Vyštudovaný ekonóm pri predstavovaní volebného programu tápal, keď hovoril o riešení mladistvých, ktorých prichytia s marihuanou.

20.02.2010 13:04
debata

Mimoparlamentná strana so zhruba 9-percentnou podporou chce po prípadnom vstupne do vlády presadiť, aby dospelým konzumentom marihuany nehrozilo väzenie za jointy, ktoré si kúpili pre seba. „Nemyslíme si, že štát musí práve pre marihuanu strkať ľudí do basy,“ zdôvodnil Sulík.

Koľko jointov by povolil, zatiaľ netuší. „Experti musia posúdiť množstvá, ale určite chceme ísť tou cestou, aby boli stanovené nejaké množstvá, kde sa povie O. K., do tohto množstva sa jednoducho človeku nič nestane,“ tvrdí Sulík.

V súčasnosti sa trestá aj za jednu cigaretu. „Za držbu pre vlastnú potrebu je vo všeobecnosti trestná sadzba odňatia slobody na tri roky,“ uviedol hovorca policajného prezídia Martin Korch. Voľnejšie pravidlá platia napríklad v Česku. Od začiatku tohto roka dávajú pokuty tým, u ktorých nájdu do 15 gramov sušenej rastliny.

Sulík chce, aby väzenie nehrozilo iba ľuďom po dovŕšení 18 rokov. Čo by sa stalo, ak by dva jointy našli u 17-ročného mladíka? „Minimálne jeho rodičia to zrejme budú musieť nejako vysvetľovať,“ rozprával Sulík. Takéto prehrešky sa pritom rodičov netýkajú, pretože mladiství sú trestné zodpovední od 14 rokov.

K miernejším pravidlám voči konzumentom marihuany sa v minulosti hlásil aj Smer premiéra Roberta Fica. Či legalizáciu marihuany zahrnie medzi sľuby pred júnovými parlamentnými voľbami, podpredseda strany Vladimír Maňka ešte nevedel povedať.

SaS nemá dotiahnutý ani sľub týkajúci sa sudcov. Podľa Sulíka „nefunkčnej“ justícii by pomohlo, ak by sudcovia neboli do funkcie vymenovaní na doživotie, ale len na osem rokov. Nováčik na politickej scéne Sulík neprezradil, či sa opatrenie má týkať aj terajších sudcov. „Neviem vám teraz viac konkrétne povedať,“ reagoval.

Podľa Zuzany Wienkovej z Aliancie Fair-play návrh nič nerieši. „Vôbec nejde o protikorupčné opatrenie. Vytvorilo by to ešte väčší priestor na ovplyvňovanie sudcov, lebo by nemali istotu, či ostanú v talári. Správnejšie by bolo sfunkčniť disciplinárne konanie proti sudcom, ktorí porušujú zákony a etiku, a zabrániť jeho zneužívaniu proti nepohodlným sudcom,“ podotkla Wienková.

debata chyba