Primárky SDKÚ-DS odsunuli Dubovcovú i Beblavého

Bratislavská krajská predsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská doplní v prvej trojici Ivetu Radičovú a Ivana Mikloša na kandidačnej listine SDKÚ-DS do júnových parlamentných volieb. Rozhodli o tom členovia strany v sobotňajších primárnych voľbách.

28.02.2010 09:10 , aktualizované: 10:47
Mikloš, Radičová, Žitňanská Foto:
Iven Mikloš, Iveta Radičová, Lucia Žitňanská. Toto trio povedie SDKÚ-DS do volieb.
debata

SDKÚ-DS následne zohľadnila primárne voľby a možnosti posúvať kandidátov a v nedeľu doobeda predstavila prvých 40 mien na kandidačnej listine do volieb. Kandidátku musí ešte potvrdiť prezídium.

Štvorkou na kandidátke bude podpredseda parlamentu a strany Milan Hort. Šéf jedného z odborných tímov strany a ekonóm Eugen Jurzyca uzatvára prvú päťku. Zo šiesteho miesta bude kandidovať poslanec NR SR Viliam Novotný. Do prvej desiatky sa dostal tiež vďaka preferenčným hlasom predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v NR SR Stanislav Janiš a predseda Republikovej rady Jozef Mikuš. Janišovi bude patriť na kandidátke ôsme miesto a Mikušovi desiate. V prvej desiatke je aj exminister obrany Martin Fedor a jedenástkou je predseda Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Prešovskom kraji Ondrej Matej.

V primárnych voľbách neuspeli nové tváre, ktoré presadzoval Mikuláš Dzurinda. Až na 18. miesto sa po primárkach dostala bývalá sudkyňa Jana Dubovcová. Z 22. miesta bude kandidovať šéf ústrednej kancelárie strany Kamil Homoľa. Bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Miroslavovi Beblavému patrí 24. priečka. Najhoršie z pätnástich kandidátov prezídia strany skončila poslankyňa NR SR Tatiana Rosová, je na 26. mieste. Troch z tejto štvorice sa podarilo predbehnúť poslancovi NR SR Tomášovi Galbavému, ktorý ako kandidát Nitrianskeho kraja obsadí na kandidátke 21. miesto.

Iveta Radičová sa stala víťazkou primárnych volieb na volebného lídra SDKÚ-DS pre júnové parlamentné voľby. Celkovo ju v primárkach podporilo 2 669 voličov. Jej protikandidát Ivan Mikloš na celom Slovensku získal na svoju stranu 1 666 voličov.

Prvých 40 kandidátov SDKÚ-DS do parlamentných volieb

1. Iveta Radičová
2. Ivan Mikloš
3. Lucia Žitňanská
4. Milan Hort
5. Eugen Jurzyca
6. Viliam Novotný
7. Pavol Frešo
8. Stanislav Janiš
9. Martin Fedor
10. Jozef Mikuš
11. Ondrej Matej
12. Jaroslav Ivančo
13. Ivan Chaban
14. Štefan Kužma
15. Zoltán Horváth
16. Ivan Štefanec
17. Ján Golian
18. Jana Dubovcová
19. Martin Pado
20. Pavol Kubovič
21. Tomáš Galbavý
22. Kamil Homoľa
23. Magdaléna Vašáryová
24. Miroslav Beblavý
25. Peter Markovič
26. Tatiana Rosová
27. Katarína Cibulková
28. Tibor Tóth
29. Marek Vargovčák
30. Ľudovít Kaník
31. Richard Oravec
32. Milan Gaľa
33. Jarmila Tkáčová
34. Alexander Slavkovský
35. Ivan Harman
36. Peter Prokopovič
37. Zita Pleštinská
38. Milan Roman
39. Jozef Mertan
40. Milan Ježovica

debata chyba