Kusý: Voľba Radičovej zmení kurz SDKÚ-DS

Zmenu kurzu znamená zvolenie Ivety Radičovej za volebnú líderku v sobotňajších primárnych voľbách SDKÚ-DS podľa politológa Miroslava Kusého.

28.02.2010 11:30
Miroslav Kusý Foto: ,
Miroslav Kusý
debata

„Radičová znamená, že sa odpútava od káuz, ktoré SDKÚ-DS postihli, je to nový človek, ktorý prišiel až po nich a tak sa aj prezentuje. Myslím, že to má skôr pozitíva,“ uviedol.

Kusý je presvedčený, že pri rozhodovaní sa pre Radičovú alebo jej protikandidáta vo voľbách Ivana Mikloša boli od začiatku rozdiely viac v jej prospech a SDKÚ-DS po jej výhre otvárajú viac voči ostatným stranám na slovenskej politickej scéne.

„Napríklad ona prezentovala, že je ochotná rokovať so všetkými vrátane Smeru-SD, Mikloš to vylúčil,“ poukázal politológ. Ako pripomenul, Mikloš by znamenal jednoznačné pokračovanie v kurze Mikuláša Dzurindu, k čomu sa aj otvorene hlásil, Radičová prináša zmenu.

Kusý predpokladá, že zvolenie Radičovej za volebného lídra bude mať pozitívny efekt aj na predvolebnú kampaň. „Na dámu nebude možné útočiť takými vulgárnymi kartami akými bol premiér zvyknutý. Nebolo by to pre neho výhodné, pokiaľ ostane v tej osobnej kampani ako pri Dzurindovi,“ myslí si Kusý.

Podľa neho členovia strany určite zvažovali aj negatívne stránky, ktoré zvolenie Radičovej môže priniesť, ale nakoniec sa rozhodli a asi našli viac výhod na tejto zmene. Kusý sa domnieva, že výsledok primárok ovplyvní aj vzťahy medzi stranami pravice.

Kusý je presvedčený, že sa otvárajú omnoho väčšie možnosti spolupráce so stranou Sloboda a Solidarita, predpokladá upravenie vzťahov medzi SDKÚ-DS a kresťanskými demokratmi. Tí podľa Kusého mali „proti Dzurindovi tiež mnoho nevyrovnaných účtov z minulosti, no po voľbe Radičovej by nemali tieto faktory vystupovať do popredia.“ Ako podotkol, niet sporu o tom, že by sa mali zlepšiť aj vzťahy s SMK a stranou Most-Híd, ktoré Dzurinda „tvrdo atakoval, raz jednu, raz druhú.“ Na vytvorenie jednotného opozičného bloku je podľa Kusého už veľmi málo času, „dá sa hovoriť o šibeničnom termíne,“ no touto zmenou na poste volebného lídra sa možnosti oproti minulosti omnoho viac otvorili.

Malová: Radičová nezvolí ostrý tón, ale bude musieť ísť do konfrontácie

Politologička Darina Malová si myslí, že je ešte predčasné hovoriť o efekte, ktorý výhra Radičovej prinesie. „Výsledok primárok, v ktorých Radičová vyhrala s oveľa väčším rozdielom ako sa odhadovalo, vyjadruje očakávania SDKÚ-DS, že získa pre stranu viac voličov a lepší volebný výsledok,“ zhodnotila.

Malová očakáva, že Radičová nebude voliť taký ostrý tón ako Dzurinda a Mikloš. Tiež predpokladá, že zvolenie Radičovej bude znamenať úpravu vzťahov medzi politickými stranami, no vytvorenie jednotného opozičného bloku podľa nej nemožno očakávať. „Všetci lídri opozičných strán vedia, že teraz budú bojovať o každý hlas a zrejme budú chcieť maximalizovať svoje výsledky,“ povedala.

Voľba Radičovej za volebného lídra SDKÚ-DS môže podľa Malovej ovplyvniť aj vzťah ľudí k tejto strane, no bude závisieť od Radičovej ako kampaň povedie. Ako poukázala, kým v prezidentskej kampani, v ktorej jej dalo hlas takmer milión voličov, zvolila nekonfrontačný tón, pri parlamentných voľbách to zrejme možné nebude.

„Už aj vzhľadom na to, že predsa len ten vzťah strany Smer k SDKÚ je pomerne vyhrotený a neviem si predstaviť ako by to išlo robiť nekonfrontačne,“ podotkla Malová. Okrem toho Radičová ako volebná líderka podľa nej asi nebude mať veľkú autonómiu pri vedení kampane. „Tá kampaň bude viac polarizovať spoločnosť. Už prvé dva mesiace tohto roku naznačili, že to bude kampaň, ktorá nebude nežná,“ dodala.

debata chyba